Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Хайде на въжето

Е-мейл Печат ПДФ

Хайде на въжето Често се питам защо толкова малко хора във фитнес залите използват скачането на въже като въвеждаща кардио тренировка. Някои спортисти се заблуждават, че машините са по-резултатни. Подобно твърдение е несериозно.

Проблемът при скачането е, че не можете да се качите на някакъв уред и от раз да започнете с тренировките. Трябва да отделите известно време за усвояване на техниката за скачане. Стимул може да ви бъде информацията, че освен загубата на мазнини, този вид кардио дейност подобрява функциите на вестибуларния апарат и премахва стреса от телата ни.

Скачането е сложно упражнение. При неговото изпълнение участват всички мускулни групи на краката, както и повечето мускули на ръцете и торса. Продължителното скачане усилва дейността на централната и периферната нервна система. Добре дозиран, този стрес въздейства положително както върху мускулите, така и върху сърдечносъдовата система. Не по-малък плюс за спортуващия се явява оросяването на вътрешните органи.

Ако практикувате редовно скачане на въже - вашето тяло ще стане по-координирано. Ще увеличите средната скорост на тичане и силата на долните крайници.

За да практикувате безопасно това отлично кардио упражнение, трябва да отговаряте на следните показатели: възраст под 55 г. с до 35% подкожни мазнини (във всяка зала има уред за измерване на мастните натрупвания). Ако отговаряте на тези условия, включете скачането във вашата програма от два до четири пъти в седмицата. Продължителността трябва да бъде до 5 мин. В по-късен етап скачането може да достигне до 10 мин., но с по-ниска интензивност.

По-възрастните хора трябва да преминат през разнообразна и продължителна кардио програма, за да подготвят сърцето си за подскоците.

Скачането не се препоръчва само на хора с вестибуларни, сърдечносъдови и дихателни проблеми. Не е подходящо и за спортисти с травми в глезените и коленете, както и на плоскостъпите.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: kozmetika.biz)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Хайде на въжето

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414