Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Циганска душа

Е-мейл Печат ПДФ

Те живеят сред нас. Те са толкова истински, натурални и колоритни, че няма как да не породят някаква емоция у всеки един от нас. Може би, защото самите те са доста емоционални. Да, циганите, или както ги наричат сега – ромите.

Израснала съм сред тях в едно русенско селце. Родният край на моята баба. Още помня летните вечери, песните, които се пеят до късни часове. Това, което видях и запомних от тях още като малка е, че колкото и да е труден животът, винаги ще се намери начин за малко веселие.

Може би и годините, за които говоря бяха по-спокойни на фона на масовата криза сега, но те наистина умееха да се веселят. Казваха така: „Вие българите сте странни хора. Цял живот трупате, събирате, спестявате, градите къщи и вили за децата, пазите новите дрехи в гардероба докато един ден не се окаже, че са ви преждевременно омалели и кога ще живеете? Вижте нас, днес ще изкараме 20 лева и 2 дена ще се веселим. Така животът е по-лесен”.

Като се замисля прави са били. Затрупани от работа, ангажименти и тревоги, забравяме, че сме хора и живеем като животни. Избираме да пием биричка в пластмасова бутилка на тясната си тераса срещу 2 лева, вместо да седнем сред другите човеци в някой бар, защото тогава бирата ще ни излезе в пъти по-солено. Със същата идея вместо бутилирана, консумираме вода от градските чешми, независимо с какво качество е живителната течност там. Да не говорим колко пъти ще претопляме и ядем едно и също ядене, за да не се хвърля. С годините пък магазините за дрехи втора употреба станаха все по-препълнени с клиенти, а онези с редовна стока – още по-празни.

Чувала съм, че хората събират водата, с която мият ръцете си, за да я използват за тоалетната после. Сигурно е така. Пестим и от парите за здравето си. Всъщност изобщо не ходим по лекари, а се самолекуваме. Да не говорим как от икономия и недостиг на пари ще търпим с години счупен зъб. Цял живот икономия. И забогатяхме ли от това? Аз лично не се чувствам по-богата. Затова най-добре да живеем живота си макар и с 2 лева в джоба. Така ако не с пари, поне след време ще сме богати на хубави спомени.

За fortisimo.eu – Силвия Терзиева (снимка: logr.org)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Циганска душа

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414