Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Тайните общества и социалните мрежи

Е-мейл Печат ПДФ

Тайните общества и социалните мрежиВинаги съм се вълнувал от темата за необходимостта от открити и честно заявени позиции в публичното общуване. Мисля си, че това е в основата на хигиената на публичната среда.

В основата на конкуриращи се идеи за бъдещето на цивилизацията. Крайъгълен камък на системата от правила, които създават терена, на който да спорим за обществата, без да навлизаме в личното пространство.

Това ме кара да бъда подозрителен към всички по-известни или по-малко известни тайни общества.

Подозрителен съм към мъже, събиращи се във вторник вечер, по тъмно, със сериозни изражения на лицата. Задължителната маска за хора, които са убедени, че знаят големите тайни за съществуването на цивилизацията. Хора, които вярват, че тайните трябва да си останат тайни, защото ние няма да ги понесем или защото знанието им дава претенцията да направляват съдбата ни.

Подозрителен съм към заниманията на сериозни мъже, улисани в тайните си занимания до такава степен, че преди да започнат общуването си се закичват със странни значки или надяват бели чаршафи с червени кръстове, наподобяващи ретро униформи на спешна помощ.

Винаги съм се вълнувал от темата за необходимостта от открити и честно заявени позиции в публичното общуване. В тази връзка успехът на социални мрежи като Facebook е истинско интелектуално предизвикателство пред традиционното ми разбиране за публична и частна среда.

Със сигурност някой ден социолози, философи или политолози ще приемат сериозно да разгледат последиците от видимия сблъсък между тайните общества и социалните мрежи. На първо четене обаче, днес виждам значима пропаст между тези две групи. Пропаст – битово технологична и идейна.

Изведнъж прозрях, че сред приятелите си във Facebook имам много по-малко представители на различни тайни общества отколкото в извън виртуалния ми свят. Доколкото разбирам, мъжете на средна възраст са недоверчиви към социалните мрежи. Някой дори са недоверчиви към самите компютри.

За тях социалните мрежи вероятно представляват несериозни средища за дебат. В идеен план прекалената им публичност със сигурност влиза в остър сблъсък с навиците, традициите и ритуалите на тайните общества – за воденето на дискусии, касаещи обществото.

От друга страна социалните мрежи стимулираха публичния разговор. Днес в тях виждам да заемат позиции хора, които познавам отдавна, но никога не съм подозирал, че желаят да изкажат мнение.

Публичният разговор става все по-цветен. Гледните точки се увеличават с всеки нов статус на стената на публичността.

Пропастта е очевидна и се задълбочава, водеща до любопитен абсурд. Публичността в социалните мрежи ражда идеи за обществото, които остават абсолютна тайна за членовете на тайните общества.

Социалните мрежи постепенно ще се превърнат в платформите, които ще раждат или просто ще тестват идеите за бъдещето на цивилизацията, а тайните общества ще продължат да си пазят тайните, от които никой няма да има нужда.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

1 коментара

 1. от ганковото кафене до рекламата за социалната мрежа на шуменско пиво, от ордена на тамплиерите до 'шифъра на леонардо' публичното и тайното не са променили съотношенията си, само се 'преобличат' и разширяват: едните - пространствата, които обитават; другите - пространствата, на които (си мислят че) влияят. ако питате еленко от предаването на гала, той ще ви каже, че 'тайните' са извънземни, които програмират 'публичните' и те си щъкат из матрицата, като си мислят че случват собствените си желания (идеи). въпросът е дали едните нещо бъркат в софтуера или системата е започнала да се пробива от вируси, които я префигурират по неконтролируем за програмистите начин... още не е ясно докъде ще стигнат нещата. най-много да се наложи форматиране. но преди да угасне екрана за рестарт, може да си спретнем един купон в ресторанта 'на края на вселената' и да погледаме илюминациите на края:)

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Тайните общества и социалните мрежи

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414