Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Каква е тази истерия около интернет запознанствата?

Е-мейл Печат ПДФ

Каква е тази истерия около интернет запознанствата?На първо четене сайтовете за запознанства са сложен обществен феномен, за който не спираме да говорим. Доказателство за това е и успехът на новия български филм “LOVE.NET”, третиращ темата за любовта от първи клик.

Малко хора обаче осъзнават, че виртуалните запознанства са точен еквивалент на реалните. Ако имате профил в романтичен портал – ежедневно ще получавате неприлични предложения и опити за елементарен диалог. Да не би като излезете на улицата да не е същото? Само че там „неприличните предложения” се проявяват по-често като жадни погледи, подсвирквания, подвиквания или опити за словесни свалки.

И след един толкова дълъг увод, време е да преминем и към същинската тема в материала. В последните дни из медиите се завъртя текст, който внушава опасността от интернет запознанството, просто защото не знаем с какъв човек си имаме работа зад другия компютър. А истината е, че дори съпрузи (с десетки години съвместен живот) често разбират, че изобщо не се познават.

Медиите обаче се възползват от факта, че думата интернет все още звучи екзотично и обръщат внимание на виртуални истории, които с лека ръка биха пропуснали ако се развиваха само в реалността. Наскоро дама, която притежава регистрация в сайта Match.com, успя да разкаже историята си на целия свят. Тя се запознава с мъж в он-лайн портала, а втората истинска среща завършва с нападение.

Оказва се, че насилникът е известен на полицията с подобни прояви и точно заради това жертвата ще съди Match.com. Според нея сайтовете за запознанства трябва да правят проверка и да не допускат подобни хора сред останалите потребители.

Интересното е, че жената не иска пари, а иска да се въведе контрол над регистрираните лица. Адвокатът й твърди, че всеки път когато някой плати с кредитната си карта, за да получи достъп до сайта, неговите данни трябва да бъдат проверявани в регистъра със сексуални насилници. И ако името му фигурира там – да бъде отстранен.

Собствениците на Match.com, естествено, не са съгласни. Те твърдят, че тази проверка е твърде трудна за осъществяване, а и практиката ще даде на потребителите фалшиво чувство за сигурност.

Но да направим аналогия с реалността. Дамата с профил в Match.com може да бъде нападната и от съседа си (не, че й го пожелавам – говорим хипотетично). Жената ще поиска ли кметството на града й да проверява всеки новорегистриран гражданин за минали сексуални престъпления? И ще изисква ли изселването му ако се установят такива?

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: virtualna-kultura.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Каква е тази истерия около интернет запознанствата?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414