Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Мистерии около Великденския остров

Е-мейл Печат ПДФ

Мистерии около Великденския островВеликденският остров, известен още като Рапа Нуи, е владение на Чили в Тихия океан. Получава името си от първия си европейски откривател – холандският адмирал Якоб Рогевен, който стига до земята на Великден, 5 април 1722 г.

Капитанът заварва около 3000 души местно население и около 900 каменни статуи, наричани моаи, които били разпръснати из острова. Големината на моаите стига до 11 метра. Не е ясно защо са били издигани, но археологични изследвания в каменоломните показват, че местното население внезапно е спряло да ги сече.

Островът е пълен с мистерии. На него се намира „Пътят на Света” – кръгъл камък, който криел космически тайни, ритуални и безлюдни градове и подземни лабиринти.

Мистерии около Великденския остров

Най-мистериозна обаче е историята на полинезийските жители на Рапа Нуи. Твърди се, че през 16 – 17 век островът е обитаван от 15 – 20 хил. души. Войни за надмощие над ограничените ресурси обаче довели до демографски срив. Друг основен проблем бил изсичането на дърветата за производството на салове, с които да се пренасят каменните статуи. Обезлесяването довело до ерозия на почвата, която не можела да поддържа растителни култури. Липсата на хранителен ресурс предизвикал и канибализъм. През 19 в. пък голяма част от местното население било поробено в Перу.

Мистерии около Великденския остров

Ново изследване на Висшето училище в Хавай и Калифорнийския държавен университет обаче твърди, че идеята за възхода и падението на Великденския остров е по-скоро мит. Учените казват, че територията на Рапа Нуи не е в състояние да изхрани многохилядно общество. Вероятно през цялото си съществуване населението е било около 3000 души. Това е преди намесата на европейците и без да взимаме предвид последвалите робовладелчески акции, които буквално обезлюдяват тихоокеанската земя.

Мистерии около Великденския остров

Бледоликите са всъщност новоразкритите виновници за колапса на чилийския остров. Те са донесли с корабите си нови болести и плъхове, които бързо превземат вулканичната територията. Гризачите нямат естествени врагове на острова и скоростно увеличили бройката си с милиони. Изсичането на дърветата обаче повлиява негативно и на тяхната бройка. Според изследователите от Хавай – историите за междуплеменни войни и канибализъм могат да се окажат европейски измислици, с цел създаване на колорит в пътеписите на откривателите.

Конвенционалната история се вписва идеално в съвременните ни разбирания, че хората сме екологични чудовища. Но това не е пълната истина за Великденския остров. Несправедливо ще бъде ако не вземем предвид външното европейско влияние, обясняват учените.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: brucebalan.com и wayfaring.info)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Мистерии около Великденския остров

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414