Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Навършват се 96 години от Арменския геноцид

Е-мейл Печат ПДФ

Навършват се 96 години от Арменския геноцидСигурна съм, че мнозина от вас не знаят откъде се е появила фразата: „Иди се оплачи на арменския поп”. Изречение, което през годините е добило смисъл за нещо, което няма да стане, а всъщност е точно обратното…

Това е истинската история за арменския владика Агоп Папазян. В годините преди и около Освобождението на България от турско робство, в Диарбекир живеещите арменци били единствени сред другите християни в града, които съчувствали и помагали на заточените българи. Приемали ги в домовете и църквите си.

Местният арменски владика Агоп Папазян имал авторитет пред турската власт. Той е бил близък на турския паша и често се застъпвал за облекчаване или спасяване на някой изтезаван или болен заточеник. Рискувайки живота си, той се застъпва за сина на баба Тонка – Ангел Обретенов, заместника на Левски – Атанас Узунов, Атанас Хинов – Попов, Стоян Заимов, Михо Минчев и много др.

Тази рискована помощ на владиката ражда крилатия израз – парола „Иди се оплачи на арменския поп”. В своя вестник „Знаме” самият Христо Ботев публично благодари на арменския владика.

Години наред българи и арменци живеят в сговор и в чистосърдечни и приятелски отношения! Арменската общност в България е съхранила през годините своята идентичност и устойчивост, преминала е през редица трудности. Напълно интегрирани в българското общество, арменците са достойни участници в обществения живот. Стотици арменски имена са сред създателите на българската наука и култура.

96 години от Арменският геноцид

Наричан още Арменският холокост, арменският геноцид е насилствената масова депортация и убийства на над милион арменци от младотурските власти в периода 1915 и 1916 година в Османската империя. Още продължават споровете между наследника на Османската империя Турция, която не признава геноцида, и международната общност. С факелни шествия и манифестации всяка година арменците по света и в Армения отбелязват деня на геноцида и призовават Турция също да го признае.

За тези и други събития, история и любопитни факти ще информира нов електронен вестник на арменците в България – http://arminbg.org/.

„Изданието има идея да дава и получава информация от своята аудитория във връзка с историята, политиката и културата. Ще отразява обществения и социалния живот, постиженията и проблемите на арменската общност в България. Предназначението на този електронен сайт е още да дава трибуна на различните мнения на читателите си. Новините във вестника, ще бъдат възможно най-актуални, затова не би могъл да се нарече нито ежедневник, нито седмичник или месечно издание. Идеята на вестника е – НОВИНИ ВЕДНАГА”, коментира председателят на арменската общност в Шумен, Крикор Паносиан. Той е и един от редакторите на вестника.

Датата 24 април – Ден за почит на арменците, станали жертва на геноцида, тази година е променена заради съвпадащия Великден, каза още г-н Паносиян. На 25 април възпоменателното шествие в Шумен ще започне от Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал” и ще продължи към арменската църква.

Հավերժական հիշատակ զոհված – Вечна памет на загиналите и Бог да пази България!
 
За fortisimo.eu – Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Навършват се 96 години от Арменския геноцид

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414