Фортисимо – това е лично!



Навършват се 99 години от Арменския геноцид

Е-мейл Печат ПДФ

Навършват се 96 години от Арменския геноцидСигурна съм, че мнозина от вас не знаят откъде се е появила фразата: „Иди се оплачи на арменския поп”. Изречение, което през годините е добило смисъл за нещо, което няма да стане, а всъщност е точно обратното…

Това е истинската история за арменския владика Агоп Папазян. В годините преди и около Освобождението на България от турско робство, в Диарбекир живеещите арменци били единствени сред другите християни в града, които съчувствали и помагали на заточените българи. Приемали ги в домовете и църквите си.

Местният арменски владика Агоп Папазян имал авторитет пред турската власт. Той е бил близък на турския паша и често се застъпвал за облекчаване или спасяване на някой изтезаван или болен заточеник. Рискувайки живота си, той се застъпва за сина на баба Тонка – Ангел Обретенов, заместника на Левски – Атанас Узунов, Атанас Хинов – Попов, Стоян Заимов, Михо Минчев и много др.

Тази рискована помощ на владиката ражда крилатия израз – парола „Иди се оплачи на арменския поп”. В своя вестник „Знаме” самият Христо Ботев публично благодари на арменския владика.

Години наред българи и арменци живеят в сговор и в чистосърдечни и приятелски отношения! Арменската общност в България е съхранила през годините своята идентичност и устойчивост, преминала е през редица трудности. Напълно интегрирани в българското общество, арменците са достойни участници в обществения живот. Стотици арменски имена са сред създателите на българската наука и култура.

99 години от Арменският геноцид

Наричан още Арменският холокост, арменският геноцид е насилствената масова депортация и убийства на над милион арменци от младотурските власти в периода 1915 и 1916 година в Османската империя. Още продължават споровете между наследника на Османската империя Турция, която не признава геноцида, и международната общност. С факелни шествия и манифестации всяка година арменците по света и в Армения отбелязват деня на геноцида и призовават Турция също да го признае.

Հավերժական հիշատակ զոհված – Вечна памет на загиналите и Бог да пази България!

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

Лично във Фейсбук


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

ГАЛФ - пролет 2015

Още от Това е лично

Препоръчани във Фейсбук

You are here: Home Това е лично Това е лично Навършват се 99 години от Арменския геноцид

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, Факс: 054 / 801 414