Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Дядо поп още закусва, мамо

Е-мейл Печат ПДФ

снимка: mgzin.comНе можем да отидем на вечерна служба в църквата, твърде късно е за 4-годишния ми син, а и честно казано аз не обичам тази служба. Знам какво ще ми кажат всички свещенослужители, че това е празникът, че това е времето когато се ходи до храма.

И точно вечерта трябва да сме там, за да усетим тайнството.

Ходила съм преди години, когато бях сама и винаги съм имала лоши спомени. Тълпата дори много вярваща и дошла с добри намерения, в един миг става неконтролируема. Не обичам намачкани крака и обувки и запалени коси. Една година присъствах на точно такъв инцидент в църквата, беше пълно до такава степен, че не се дишаше. На 20 см пред мен стоеше момиче с красива дълга коса, която в един миг пламна. Стоящите зад нея уж я изгасиха бързо, но… половината от дължината вече я нямаше, а тя беше ужасена. За мен, за нея сигурно също, косата е много важно нещо, то е част от светоусещането. Ако не беше така всички щяхме да сме без коси…

Това са само спомени. По много причини се отказах от ходенето на църква вечерта точно на Възкресението Христово. Това е мой избор и аз имам право на това. От както съм майка това вече дори не стои като избор пред мен, няма как. Ходя в неделя сутрин – точно на Великден. Тази година за пръв път смених храма, избрах по-големия защото е по-близо. Малко след 9 сутринта заедно със сина ми тръгнахме да запалим свещ. Никога нямаше да се сетя обаче, че точно на Великден след 9 сутринта църквата няма да работи. Дето нямаше да се сетя, ами щях и да поспоря с някой, ако ми беше казал, че няма да работи… да речем до 11, тогава започвала литургията.

Дядо поп още закусва, мамо

Е, стига бе, как е възможно?! Точно на Великден, точно на най-големия християнски празник, най-голямата църква в града не работи. Или ще отвори почти на обяд. Не че има много храмове в нашия град, нищо и два вършат работа, ако работят?! Защо точно на Великден да е затворено?! Какво че е имало служба цяла нощ?! Толкова ли нямаше начин да има един дежурен – просто да отвори, да продава свещи и да казва: „Христос Воскресе”?!

Аз не съм религиозна, но съм вярваща и ходя на църква, не когато „трябва”, а когато аз имам потребност и смятам, че искам да вляза в храма. Как и кого почитам е моя отговорност и мой грях!

Не разбирам. Кварталният супермаркет успя да си направи смените така, че да е отворен по празниците и да има усмихнати момичета, които работят и казват: „Христос Воскресе”. Как може църквата, която уж иска да прибере миряните си, да не успее да направи същото – поне на Великден?!

На връщане, с намерението да запалим църковните свещи в къщи, в отговор на моите въпроси-отговори и чудения, синът ми каза простичко: „Дядо поп сигурно още закусва, мамо”.

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимка: mgzin.com)

 

2 коментара

 1. Момент ! Да те накарам да субидиш други разсъждения. Тези момичета, които казваш , че са били на работа и са казвали Христос Возкресе, са били там, защото те с това изкарват парите си- ходейки на работа. работят за някого, който решава , че магазинът му ще работи на този ден. Той отваря магазина сутрин, не да раздава на хората усмивки, а за да "събира" пари. Така че , не би трябвало едни момичета да те впечатляват от това , че са били на работа. Ето и ти работиш. Написала си статията! ОК! Но , дори и неработеща това, или нищо, пак у теб щеше да има възмущение от цялата тази история. Да, разбираемо е негодованието ти. Както църквата, така и учрежденията и институциитев нашата страна ... нищо не им е наред. И попа има нужда от закуска.
 2. Нели,разбира се че си много прав.Мога да говоря десет дни без да се повторя и без да спра за простотиите на българското духовенство след девети септември.Ето сега,когато народа има нужда от църквата ...нея я няма. И не виждам как ще се оправи въобще. Подканям ги всичките и владиката също да излязат сред народа, да го поведат, да го успокоят,да го помилват.. Не искам обаче да пиша и лоши неща за тях Все пак на 1000 има едни свестен,но той или е низвергнат или е отцепен ,или го смятат за луд. Не станаха нещата с тия богословски факултети Натикаха се да преподават там отявлени марксисти и комунисти и тия на които преподават не знаят въобще какво правят там половината поне. Аз също не съм религиозен,но обичам църквата и духовенството,но истинското духовенство - като Матей Преображенски - Миткалото и дякон Игнатий

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Дядо поп още закусва, мамо

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414