Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


История за една икономика!

Е-мейл Печат ПДФ

История за една икономика!Откакто се помня слушам за отделни идеи, проекти и управленски решения, опитващи се да превърнат паметниците на българското културно и историческо наследство в основен двигател на местната и националната икономика.

Роден в земите на старите столици, постепенно започнах да се съмнявам, че това е възможно.

Само с история не се живее”, заговориха скептиците. Получили сили от непрестанните и неуспешни опити да представим историята като печеливш туристически продукт.

История за една икономика!

България е на трето място по брой на културно-историческите паметници в света след Италия и Гърция”, сподели екскурзоводът от туристическа агенция „Авистра” Стойчо Стойчев, подхващайки отново задочния разговор за възможната или невъзможна мисия за ползотворната връзка между историята и съвременната икономика.

Предстояха ни три интересни дни в северна и централна Гърция. „Тук е житницата и овощната градина на страната”, продължи Стойчев, подчертавайки факта, че икономиката на тази страна разчита основно на маслините.

Живото земеделие е видимо дори през прозореца на автобуса. Спретнати къщи с двор, в който е спрял трактор, се нижат една след друга. Картина, последвана от обработени полета със задължителна напоителна система. Помислих си, че някога това също беше съществена част от българската икономика.

След това влязохме в градчета с имена като Катерини, Едеса, Каламбака и Кастрати. Всички препитаващи се от туризъм. Катерини е административен център на курорт на Бяло море, оформящ с околните курорти така наречената „Олимпийска Ривиера”, с население от около 35 000 души. В Едеса живеят около 25 000 души, които са превърнали в основен свой поминък прочутите си водопади и намиращите се на близо ски курорти.

История за една икономика!

Докато сходните по размер Каламбака и Кастрати са входните артерии към впечатляващите манастири на Метеора. Дубликатът на монашеската репбулика в Атон – Метеора е заселен през 11 век постепенно, оформяйки манастирски комплекс върху извисяващи се на около 400 метра скали остри като игли. В най-добрите си години в тези манастири са живеели близо 2000 монаси. В момента действащи са седем от тях, а шест са пригодени за туристически посещения.

Мястото е уникално, историята е впечатляваща. Другото е убеждението, че историята може да бъде двигател на икономиката. Неусетно се хванах, че броя автобусите, напъплили стръмния асфалтов път към „Свето Преображение Господне”.

История за една икономика!

Гледам го от скалата, на която е „Свети Стефан”, и превивам пръст след пръст. В рамките на тези два часа само през тези два манастира преминаха сто автобуса. Това са около 4000 организирани туристи, които са заплатили такса от по 2 евро за вход. Елементарната сметка води до около 16 000 евро.

История за една икономика!

Има още четири манастира и близо три часа работно време. Няма как да пресметна допълнителните приходи от свещички, картички и сувенири, но и няма смисъл. В тези географски ширини средногодишната температура е 12 градуса. Мога да се обзаложа, че дните, в които манастирите са достъпни, са поне две трети от годината.

В това уравнение има няколко хикса, но мисля, че никой не би отрекъл извода, че това е една история, която може да бъде основа в местна или национална икономика. В основата на икономика, която няма ресурси, за да развива промишленост, но знае да се храни от земята си и да печели от историята. Дори в сериозната криза икономиката на Гърция заработва три пъти повече от нашата.

История за една икономика!

Трудно ми е да се сетя за икономически субект в земите на старите български столици, генериращ подобен ресурс. Вярвам, че хората в  Катерини, Едеса, Каламбака и Кастрати не се съмняват, че могат да живеят добре, разказвайки историята на страната си и посрещайки гости от цял свят. Добре е за тях и за всички, които имат възможността да посетят тези земи.

За fortisimo.eu – Иван Капралов

 

1 коментара

 1. Ако говорим за икономика и туризъм, още по-показателно е това, което се случва в другата ни съседка - Република Турция. В историческата местност "Кападокия", чиято площ е приблизително колкото тази между Мадара, Плиска и Шумен, една от предлаганите атракции е разглеждането й с въздушен балон. В рамките на един час се издигат над 40 балона, като във всеки от тях има по 20-30 души. Всеки от тях заплаща за този наистина незабравим полет 120 евро извън туристическия сезон или 260 евро в сезона, т.е. за един час турската икономика реализира чиста печалба по-голяма от тази, която бихме спечелили от всички музеи в нашия район годишно. Тази година Турската държава спонсорира, т.е. плаща чартърните полети на всички руски туристи, които са избрали да почиват в курортите й. Естествено държавата ще получи парите от ресторантьорите и хотелиерите, за чиито бизнес се е погрижила по този начин. А ние?

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично История за една икономика!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414