Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Вярата в извънземни по света и у нас

Е-мейл Печат ПДФ

Вярата в извънземни по света и у насПровокирана от първоаприлската шега на Днес.бг, че „Един от всеки десет българи е имал контакт с НЛО”, социологическата агенция АФИС направи мащабно проучване.

То трябва да покаже какъв процент от хората вярват в свръхестествени явления и пришълци. Оказва се, че 28% от сънародниците ни са на мнение, че извънземните съществуват. На противоположната позиция са 57% от запитаните, а 15 на сто – просто нямат мнение.

За да оценим БГ реакцията, трябва да извадим големите научни числа. В нашата галактика има от 1 до 30 билиона планети. А галактиките в цялата вселена са над 100 билиона. Дори да извадим няколко нули, че да не ни обявят в мегаломанство, числото, което показва общия брой на всички планети ще е невъзможно за изчитане. Нещо като един билион билиона. И защо да мислим, че чудото на възникване на живот може да се случи само на едно единствено местенце? Дори да приемем, че шансът за добро стечение на обстоятелствата е 0.01%, предвид гигантското число, вариантите си остават милиони.

Но, колко души са се замисляли над научните данни? В тази връзка не трябва да ни изненадва фактът, че от всички вярващи в извънземни, близо 65 на сто са хора с висше или средно специално образование.

За сметка на зелените човечета – 47% от българите са склонни да приемат психически и физически сили, които не са открити или доказани от науката. 11 на сто от пълнолетните българи вярват в съществуването на полтъргайсти, а близо 20% не изключват появата на духове. По 2% от българското население вярват в караконджули и върколаци. Малко повече са тези, които вярват в зомбита (3,1%). И въпреки модната „Здрач” култура – едва 3,5% са хората, които твърдят, че вампирите съществуват.

Живеещите в столицата са по-големи скептици по отношение на митичните създания, отколкото живеещите в по-малките населени места. Това си е естествен феномен на урбанизацията. Отдалечаването от природата води и до притъпяване на страховете от дивото.

Вярата в извънземни по света и у нас

Интересно е обаче да съпоставим данните в България с чужди анкети:

Британско проучване, публикувано в Daily Mail през 2008 г., показва, че 58% от 3 000 запитани вярват в свръхестествени феномени и извънземни. За сметка на това само 54% смятат, че Бог съществува. Жалко, че родното запитване не включва религиозни въпроси.

В САЩ, където църковните общности са изключително силни, едва 23% от новоприетите колежани в неназован университет вярват в свръхестествени прояви (от зодии до комуникация с мъртъвци и извънземни). Процентът се повишава при третокурсниците на 31 пункта, но ескалира при абсолвентите – 34%. Познанието явно разширява хоризонтите.

В друго международно проучване, оповестено от The Reuters, се твърди, че 20% от хората вярват, че сред нас се разхождат извънземни, маскирани като човеци. В допитването са взели участие 23 хил. души от 22 страни.

Не бива да подминем и религиозната трактовка на темата за пришелците. Католиците побързаха да се застраховат, че вярата в извънземни не противоречи на Библията. След като имаме братя и сестри на планетата Земя, защо да отхвърляме наличието на такива и на други планети, писа още през 2008 г. ватиканският официоз „Л`осерваторе романо”. Заговори се и за извънземни превъплъщения на Христос. Православните водачи обаче са традиционно по-скептични и обявяват непрестанните НЛО сигнали за проява на демони. „Едно време бесовете са се явявали като великани и са заплашвали светиите. Появявали са се по начин, по който хората са можели да ги възприемат. Днес го правят под формата на летящи чинии”, твърди йеромонах Висарион, който придоби популярност с публичната си кампания срещу пророчицата Ванга.

Остава да ви попитам: Вярвате ли в извънземни?

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: myspace.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Вярата в извънземни по света и у нас

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414