Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Да спрем да се правим на ударени

Е-мейл Печат ПДФ

Да спрем да се правим на ударениНе вярвам нито веднъж да не ви се е случвало да се возите в колата на шофьор, който е употребил алкохол. Може да е пил една-две бири, а може и да не знае вече колко е пил…

Случвало се е, дори да не си признавате. Тези, които са шофьори в по-голямата си част, са го правили, а нешофьорите са се возили при тях.

И аз съм го правила. Имаше години, в които съм се возила много често в колите на приятели, които „пийват”. После с времето осъзнавах какво правя и започвах да отказвам. Имам приятели, на които категорично съм заявявала, че няма да се качвам в колите им. Имало е и по-драстични истории. Изобщо не се оневинявам като пътник, аз също нося своята вина.

Да си призная честно, не помня да е имало чак такова нещо по време на моите родители, когато аз самата съм била дете. Ходили сме на гости, закъснявали сме. За собствения си баща не бих го казала. Там нещата бяха други и страшни… но той беше друга „ракия”, както се казва. Повечето шофьори тогава не правеха така. Имаше страх от закона, от властта. Такива безобразия не е имало. Сега има на всяка крачка и от всеки - възрастни, зрели и съвсем млади хора пият и карат. С кола, без кола, професионалисти или любители. Някои остават безнаказани (до време), други биват наказани от съдбата, а някои от Бог, но когато вече е твърде късно. Колко професионални шофьори ни возят в таксиметрови коли, микробуси и автобуси след като са употребили алкохол – никой не знае...

Не знам дали и кой ги проверява преди да започнат работа и дали изобщо има такъв контрол. За частните шофьори, които така си ходят на гости, на пазар или просто да свършат някоя работа… Няма да споменавам тях, че трябва да намамча една трета от българите.

Така стават и големите простотии, трагедиите, които ни оставят без дъх, като тази в Симеоновград. Нямал кола шофьорът-убиец, затова карал чужди коли, като че ли това е болка за умиралка. Направо трябва да го съжалиш, че нямал собствено возило, затова карал чуждите. 23 годишен! Ами поработи малко, спечели пари, купи си кола… и карай нормално. Хем нямал кола, хем се качил на друг на колата, хем е пил, хем карал като луд, хем на всичкото отгоре е млад шофьор, който не може да кара. Кой му е виновен, не разбирам аз?!

Не можеш да имаш всичко и на всяка цена. Защото в един момент ще платиш твърде скъпо… Когато имаш кола ще караш, а не когато всички сте пили и някой реши да рискува твоята книжка… без да прецени че рискува живота си, този на други хора, толкова много други хора…
 
Много сме се развили съвременните хора, искаме да имаме всичко. Тук и сега, веднага. Нямаме нито страх от хората, нито страх от Бога, нито срам от нас самите. Непрекъснато мислим, че ще ни се размине. Един, втори, трети път… докато стомната се счупи. И повече няма да се залепи. Връщане назад няма в една такава история и в една такава трагедия. „Съжалявам” няма да свърши работа. С високомерието, с което живеем, доникъде няма да я докараме. Ще се убиваме и осакатяваме един друг, ще убиваме близките си и децата си, и ще си скубем косите след това, ако сме имали късмета да останем живи.

Съжалявам хората, които не разбират, че трябва да спрат да правят каквото си искат и които забравят, че живеят с други живи хора, които ценят живота си и имат право да го изживеят.

Аз имам своите грешки и съм се качвала при шофьори, които пият и карат… и после си казват – добре, че не ме спипаха… или нищо не си казват. Ние глупавите пътници пък си казваме – добре, че нищо не се случи… Време е всички ние, хората с глави на раменете ДА СПРЕМ с това. Тези, които пият и карат колите си, защото се смятат за недосегаеми – да спрат. И тези, които се возим и смятаме, че ни возят познати, приятели, любими – все хора, които ни обичат и ни мислят доброто. Време е да спрем да се возим с хора, които пият, защото това означава, че доброволно оставяме живота си в техни ръце. Освен това ние също сме престъпници и също като тях сме потенциални убийци.

Крайно време е да спрем да се правим на ударени и да мислим, че някой друг ни е виновен – пътищата, знаците, другите шофьори… или съдбата.

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимка: news4000.bg)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Да спрем да се правим на ударени

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414