Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Отне години Осама да бъде открит и 40 минути да бъде ликвидиран

Е-мейл Печат ПДФ

Отне години Осама да бъде открит и 40 минути да бъде ликвидиранТова е заглавието на една от водещите статии във вчерашния английски Guardian. Текстът набързо разглежда събитията, довели до откриването и ликвидирането на терорист номер 1.

Дирята, която отвежда американските спецслужби до целта, е един от доверените информатори на Ладен. Няколко години ЦРУ събира информация, докато достигат до името му, което така и не е оповестено от президента Обама. Противно на слуховете през годините, че лидерът на Алкайда се е укривал в отдалечена част на Пакистан, той е бил открит в предградията на столицата Исламабад.

От пресконференцията, организирана от правителствени представители на САЩ, става ясно, че ЦРУ се е насочило към приближените на Осама. В частност към информаторите му. Един от тях привлича вниманието им, тъй като често бива споменаван от заложници, отбелязващи, че мъжът имал пълното доверие на бин Ладен. За първи път идентичността на човека е била потвърдена преди четири години, но бива запазена в тайна от американското правителство. Две години по-късно е открито и местонахождението му.

Информаторът живеел със своя брат в Пакистан, на около 55 километра северно от Исламабад. Спецслужбите веднага установили, че жилището не е на обикновен гражданин. Зданието било заобиколено от 4-метрови стени, като горната част била опасана с бодлива тел. Основната сграда е 3 етажа, но с много малко прозорци. Стойността на постройката била изчислена на около 1 милион долара. В подкрепа на предположенията на ЦРУ, братята не били подавали данни за приходите си. В допълнение става ясно, че с тях живеело приближено семейство на Осама.

През февруари спецслужбите вече разполагали с достатъчно доказателства, за да са сигурни, че това е най-вероятното скривалище на терориста. След редица дискусии със своите съветници по национална сигурност, на 29 април Обама дава зелена светлина на операцията. Следващите няколко дни отминават във внимателно планиране. Най-големият проблем се оказали високите стени, но въпреки тази пречка, нахлуването и ликвидирането на лидера на Алкайда отнело 40 минути.

Освен бин Ладен, в престрелката са убити още трима мъже. Жертвите са информаторът, брат му и сина на лидера на Алкайда. Осама е оказал съпротива при опита да бъде задържан и бил застрелян. Една жена е ранена, тъй като е използвана за жив щит от терористите.

За fortisimo.eu – Карим Букорт (C.O.Z. Blog)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Отне години Осама да бъде открит и 40 минути да бъде ликвидиран

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414