Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Уикилийкс ехо по света и у нас

Е-мейл Печат ПДФ

Уикилийкс ехо по света и у насПреди няколко дни ви представихме списъка с най-значимите събития през новото столетие. На четвърто място в класацията стои сайтът Уикилийкс.

Огромното изтичане на секретна информация отвори очите на обикновени хора по света и придаде допълнително значение на понятието свобода в мрежата. Wall Street Journal е първото авторитетно издание, което реши да се възползва от истерията покрай wikileaks.ch и тази седмица прокара свой вариант на сайта. Проектът се нарича SafeHouse и предлага възможността на всеки читател анонимно да споделя сведения, документи и файлове, представляващи обществен интерес. Информацията ще бъде проверявана и ще се превръща в новинарски теми и разследвания за Wall Street Journal.

Уикилийкс ехо по света и у насРедакторите коментират, че документите са ключът на съвременната журналистика, но те се крият зад врати и в сейфове. Често те са единствените доказателства по обвинения в злоупотреби, измами и опетняване на имена. Чрез проекти като SafeHouse документите ще могат да доказват правотата на онеправданите или да разобличават престъпниците. За да се случи това обаче, изданието се нуждае от силна обратна връзка. В ръцете на читателите им стои бъдещето на новия сайт-изповедалня. 

Уикилийкс ехо по света и у насИ все пак шефовете на Wall Street Journal са закъснели с въвеждането на SafeHouse, защото в мрежата вече циркулират хиляди подобни сайтове. Един от тях е български, представен още през декември 2010 г. Порталът balkanleaks.eu е наричан българският вариант на Wikileaks. Зад него стоят група балкански журналисти, които отстояват свободата на словото. Сред тях са и хора, които са извършвали разследвания, касаещи сериозни политически престъпления. Авторите на сайта обаче остават анонимни, защото смятат, че в България няма как да бъдат защитени.

Сайтът дава възможност на всеки който има информация и доказателства за корупция и престъпления да ги сподели, като запази своята анонимност и сигурност.

Електронното списание fortisimo.eu пък ти предлага да публикува твоите истории. Опиши ни интересни случки, разкажи ни какво те впечатлява, сподели житейските уроци, които си овладял/а. Очакваме писма на адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .

fortisimo.eu

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Уикилийкс ехо по света и у нас

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414