Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Как се печели от спестявания?

Е-мейл Печат ПДФ

Как се печели от спестявания?Въпреки кризата или може би точно заради нея спестовността на българина се увеличава значително. Къде да кътаме парите си и имали смисъл от това?

Отговорите на тези въпроси се променят динамично, а с днешна дата можем да кажем, че е доста трудно да печелим от вече заделеното.

Лихвите от банковите депозити са един от сигурните методи за увеличаване на спестяванията. Да, но при настоящата средна лихва от 4.7% (по данни на БНБ) трудно догонваме инфлацията, какво остава за извличане на печалба. През 2010 г. левовите депозити са разчитали на малко по-голяма средна лихва – 5.6%. Предпазливостта на кредитополучателите и ограниченият свободен паричен ресурс позволяват на банките да свалят лихвите. Но все още могат да бъдат направени депозити с около 8% годишна лихва в лева. При еврото таванът е 6.7%.

Влагането на пари в ценни книжа също не е добра алтернатива през 2011 г. Експертите на Фондовата борса предупреждават, че за последните 5 месеца всеки инвестирал по 100 лв. е загубил 1.45%.

Доларовите инвестиции водят до още по-големи загуби – 4.4%. Американската валута продължава да намаля стойността си спрямо лева. В началото на годината зеленият номинал се търгуваше за 1.45, а през май нивото спадна на 1.39.

За пет месеца швейцарският франк почти не е променил цената си и стои на около 1.56 лв., но пък не успява да се пребори с инфлацията. Иначе тази валута се счита за най-сигурната в света.

Недвижимото имущество също отпада като инвестиционна алтернатива. Отрицателната доходност в сферата на жилищните сделки е достигнала минус 5% за настоящата година. Цените на апартаментите и наемите падат дори в големите градове.

Единствената алтернатива за печалба от спестявания е свързана с инвестиции в сребро и злато. Хората обаче нямат почти никакви познания за покупката и съхранението на стандартизирани монети и кюлчета. От януари цената за тройунция (31.1 грама) сребро се е покачила с 18% до 48.4 лв. Златото също бележи ръст за първите 5 месеца от настоящата година, макар и с 2%. В момента стойността за тройунция от благородния метал е 2108 лв. И все пак трябва да се отбележи, че поскъпването през 2010 г. достигна 30%, по данни на първата златна борса у нас.

За fortisimo.eu – Симо

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Как се печели от спестявания?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414