Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Децата не са малоумници или вредители

Е-мейл Печат ПДФ

Децата не са малоумници или вредителиЯсно е, че днес ще си говорим за деца. Ясно е, че днес много родители ще се опитат да зарадват децата си. Малчуганите ще окупират паркове, градини и сладкарници, а глъчката ще стигне до небесата. Нека!

Извън празничните емоции обаче в главата ми се върти един въпрос. „Защо повечето възрастни се държат с хлапетата или като с малоумни, или като с вредители”. Ще дам примери, за да ме разберете правилно.

Майка бута своето бебе в количка, към нея идва приятелка, която с преправен глас започва да се лигави срещу хлапето. И въпреки че много от мъниците реагират на тази постановка с плач, упоритите театрали не се отказват. Говорят на някакъв измислен бебешки език, а детето стои и им се чуди. В един момент малкият човек решава, че явно това е нормално поведение, та нали всеки, който го види прави същото, и започва да се усмихва. Забавно, а?!

В Италия е забранено да се държат златните рибки в кръгли аквариуми, защото сферите деформират представите на рибките за реалността, а ние целенасочено изкривяваме детските възприятия.

Да, знам, че едно пухкаво, розово бебе може да умили всеки, но контролът е важен. Кукловодското поведение не е езикът, с който си служат мама и тате, а точно те са основният пример за подражание на хлапето. После се чудим защо децата ни се лигавят толкова. Те са като гъба. Попиват всичко.

Пораснат ли хлапетата малко повече обаче възрастните започват да гледат на тях като на вредители. Най-малките имат невероятна, неповторима енергия, която често не само смущава, но и плаши. Големите се мръщят на всеки шум, на всяка спонтанна реакция, на липсата им на съобразителност и култура. Децата не се раждат научени. И вие не сте се родили с диплома в пъпната връв. Ясно е, че хлапетата могат да влеят допълнителен стрес в ежедневието ни, както го правят пенсионерите в магазина или в градския транспорт. Но в края на краищата възрастта не е порок. Тя е естественият ни път на развитие. С времето мъниците свикват малко по-малко да овладяват бурната като торнадо енергия. Спомнете си това следващия път, когато ви се прииска да се разкрещите на хлапето, което без малко да връхлети с колелото си срещу вас. Съветите са важни. Винаги можете да кажете мило „Приятелю, внимавай повече”, но виковете и напрежението ще ви изнервят допълнително и ще заредят детето с агресия. Припомняйте си по-често думите – не прави на другите, това което не искаш да правят на теб.

Сигурен съм, че нито едно дете не заслужава лошо отношение. Напротив, хлапетата имат нужда от внимание. И днешният ден е идеален повод да му го дадете. Честит празник на всички малки и вече пораснали деца.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: seaforthbaps.org.au)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Децата не са малоумници или вредители

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414