ФортисимоЖени и „Жените в мен”

Е-мейл Печат ПДФ

Жени и „Жените в мен”След София поетесата Жени Костадинова представи новата си книга „Жените в мен” и в  Шумен. Благотворителният поход в страната се осъществява със съдействието на  фондация „Искам бебе”, в помощ на двойките, които имат проблеми с това да се сдобият с дете.

Оригиналната стихосбирка и ръчно изработените кукли на Жени вече осигуриха парите за една инвитро процедура. Представянето в Шумен добави нови 500 лева към благородното начинание.

Иван Капралов: Журналист, писател, поетеса, а сега и майсторка на кукли. Странно развитие!

Жени Костадинова: От много време правя кукли. Поне от 15 години. Те се появиха докато пишех книга за пророчицата Ванга, тогава разсъждавах върху един неин странен ритуал, който тя прави с кукла на бездетни жени. Тя им казва: „Купи една кукличка и се върни при мен!”. Става нещо като едно дълбоко измолване на душата, която да се роди в това семейство. След което Ванга настоява новороденото да бъде кръстено от нея. Кръщаването на дете не е шега работа.

Жени и „Жените в мен”

Иван Капралов: Как стана връзката ви с фондация „Искам бебе”?

Жени Костадинова: Както вече ти казах. Куклите се появиха докато пишех книгата за Ванга. Започнах да ги правя с най-различни материали, техники и най-после успях да изработя 60 кукли. Реших, че средствата от тях трябва да донесат радост. Така се свързах с фондация „Искам Бебе” за поне още един безплатен опит инвитро. Да зарадвам някой и да направим нещо в името на негово величество Животът. Куклите като децата се правят бавно и с любов.

Жени и „Жените в мен”

Иван Капралов: Да кажем няколко думи за стихосбирката. Кокетна кутийка, която прилича на шоколад, пълна с картички. Картички, които описват различните лица на жената. „Жените в мен”, колко лица имат жените. Само за жени ли е?

Жени Костадинова: Ами да, но тя може да е подарък от мъжете за техните любими или специални жени. По принцип поезия се чете повече от жени, така ще бъде и с моята книжка. Първото представяне на книгата и куклите беше на 25 март – Благовещение- 100 книжки и 100 кукли. Всички се продадоха, дори не стигнаха. „Жените в мен” е с идеята, да намеря различните образи на жената, да ги изследвам, да ги пресъздам в кукли. Всъщност докато правех това, разбрах, че всички тези жени са и част от мен самата.

Жени и „Жените в мен”

Иван Капралов: Като изследовател на делото на Ванга, какво мислиш за всичките глупости, които се изписаха и изговориха за нея?

Жени Костадинова: През 2006 година успях да подаря моята книга „Пророчествата на Ванга” на Димитър Вълчев и господин Драмов, председателя на фондация „Ванга”, съответно духовния син на пророчицата. Те ме потърсиха и казаха, че това е най-вярното представяне на живота на Ванга. Познавам себе си и знам с каква отговорност написах тази книга. Моята книга е една от малкото, която е написана с цитирани източници на всяко пророчество.

Жени и „Жените в мен”

Иван Капралов: А дебатът, който повдигнаха православните свещеници…?

Жени Костадинова: Този дебат не е от вчера. Официално нашата църква не признава хората, които осъществяват контакт с отвъдното,  занимават се с гледане или с билки. Те не можаха да видят голямото дело на Ванга, а се хващат за буквата. Много е трудно да се спори с буквоядци, които са се хванали за канона. Доказват приказката, че никой не може да бъде пророк в собствената си страна. Ванга и представителите на църквата се движат по различни писти, но към една и съща цел. Трябваше църквата да признае Ванга, защото тя непрекъснато говореше за Бог. Най-важното е, че българският народ призна Ванга.

Жени и „Жените в мен”

Иван Капралов: В Куклите можем ли да открием частица от Ванга?

Жени Костадинова: Те носят заряда на Ванга. Делото й ме провокира да започна да правя кукли. Тя ме осени. Както вече казах, самата тя е обичала да й подаряват кукли. Освен това куклата е един от най-древните амулети, магически предмети, тя наистина може да пренася енергия. В моите кукли влагам енергия, любов и желание да се сбъдват мечтите на хората. Ако моята кукла влезе в твоя дом, дай Боже тя да го благослови. Куклите придружават стихосбирката, която е един поетичен шоколад криещ образите на 40 жени - модерната, философката, магичната, обърканата, слабата, кокетната, копнежната.  Чуй „Благотворителката” например:

„Хубостта е до време,
 животът е кратък –
нищо не взимаме щом минем оттатък.
Нещо поне да оставим след себе си
цвете, дете, дом -  отпечатък...
Душата й диреше знак от съдбата
какво да остави, тук, на Земята.
Искаше нещо – нещо Голямо
Храм построи за децата,
 дето майки си нямат.”

За fortisimo.eu разговорът на Иван Капралов с Жени Костадинова в ефира на „Форте” радио адаптира Нели Русева (снимки: moetodete.bg, public-republic.com, jenykostadinova.com).

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Интервю

  Популярно от Интервю

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Интервю

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Интервю Интервю Жени и „Жените в мен”

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414