Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Как „Барселона” върна „катеначото”

Е-мейл Печат ПДФ

от италианския „катинар” до испанското „скриване на топката”Или от италианския „катинар” до испанското „скриване на топката”

През шестдесетте години на миналия век един италиански футболен треньор и аржентинец по произход – Хеленио Херера – поставя началото на нов стил във футболната игра, който ще носи победи на ръководения от него „Интер” в следващите години.

Ражда се „катеначото” (от итал. – канитар). Херера налага на футболистите от своя отбор поведение на терена, при което те просто заключват подстъпите към своята врата, насищайки полето пред нея с почти всичките играчи. Така за противника става изключително трудно да достигне в близост до вратата и да отбележи гол. За всеки е повече от ясно, че този футболен стил е некрасив, но ефективен. Отборът на Херера печели най-често с по един на нула. Но печели...

Връщам се към това футболно минало, защото сега пък един испански треньор научи своите футболисти как да „заключват” топката за своите противници, като просто им я скриват. С какво тогава този противник ще им отбележи гол...?! Работата е там, че в стила на Хосеп Гуардиола и ръководената от него „Барселона” заключването на топката става в безкрайното и подаване в триъгълници и други геометрични фигури по терена и с къси пасове. Е, това се прави и от други отбори, но само в къси периоди от време – най-вече в края на срещата и когато се пази резултата. Там е работата, че Гуардиола е научил своя отбор да прави това през целия мач. Както винаги – целта е победата на всяка цена, но защо ли мисля, че в случая е пожертвана красотата на футболната игра. А футболът е красив, защото в него има елементи и от други спортове и предимно от леката атлетика – спринтове, бързина, високи и акробатични скокове, далечни точни подавания на топката, импровизации на бързата мисъл, игра без топка, красиви индивидуални изпълнения.

Струва ми се, че с изключение на красивите индивидуални изпълнения подобно разнообразие и зрелищност липсват на „Барса”. Те подчиняват играта си на задържането на топката в свое владение с къси, бързи и точни подавания на топката. Те даже предпочитат да не изпълняват наказателните удари и корнерите с далечни и високи подавания, защото при тях могат да се намесят противникови играчи и да отнемат топката.

Естествено е, че на такава игра може да се противопостави само индивидуална преса по целия терен. Това противодействие обаче и непосилно за повечето отбори във физически аспект. От друга страна пресата е стил на игра, който води до сблъсъци и наказателни удари, което накъсва играта и също я прави некрасива за гледане.

И ако в мачовете на „Барселона” има зрелище и красив футбол, то той се дължи много повече на противниковите отбори, отколкото на победителите „заключили” топката между себе си.

За fortisimo.eu – Петър Проданов

Б.Р.: Мнението на нашия читател сигурно ще възбуди доста спорове, но около неговите разсъждения има една интересна подробност, която сякаш не е случайна. Създателят на „катеначотоХеленио Херера изглежда замисля печелившата си система като треньор на...”Барселона”. Той е там от 1958 до 1960 година и носи две шампионски титли на каталунците. Следва паметният осемгодишен период като треньор на „Интер” – време в което „катеначото” победно шества по терените на Европа и почти убива красотата на футболната игра. И най-интересното – Хеленио Херера приключва треньорската си кариера на кормилото на...”Барселона” през 1981 година. По-късно там ще отиде Йохан Кройф, под чието ръководство ще играе именно Хосеп Гуардиола. Една от треньорските максими  на Кройф е: „Не можеш да победиш без топката”. Мисъл, която Гуардиола ще доведе до край...  

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Как „Барселона” върна „катеначото”

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414