Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Бъдещето е за инженери и медици, философите да му мислят

Е-мейл Печат ПДФ

Бъдещето е за инженери и медици, философите да му мислятГерманското списание "Щерн" публикува рейтинг на специалностите с бъдеще в държавата. Класацията трябва да служи и като ориентир за всички чужденци, които ще запишат висше образование в родината на Мерцедес.

Оказва се, че най-лесно работа могат да си намерят хората, завършили информатика, инженерство или медицина. Съдбата на икономистите не е никак сигурна, а най-застрашени от безработица са хората, които са учили хуманитарни науки, включително право и психология. Явно по време на криза нужда от философи – няма!

Но от друга страна нуждите от квалифицирана работна ръка непрекъснато се менят. Браншовете, които изживяват възход много лесно могат да бъдат пренаситени от специалисти. Точно това се е случило с икономическите специалности. Досега диплома в тази специалност бе равнозначна на добра кариера. Броят на учещите икономика в момента е достигнал 80 хил. души. А това е абсолютен рекорд. Завишеният брой на произведените специалисти ще се отрази на трудовия пазар още през следващата година. Точно така се е развила историята и при архитектите. Те вече са толкова много в Германия, че от години само единици от дипломантите успяват да си намерят работа по специалността.

Списание "Щерн" отбелязва още, че магистърските програми ще са все по-малко достъпни за студентите. Броят на бакалавърските места расте, а магистърските остават непроменени като бройка. Така конкуренцията за продължаване на образованието става по-жестока. Този проблем ще удари студентите още през 2012-та.

Най-сигурният път към работна позиция в Германия са специалностите за публична администрация. Те не се радват на толкова голяма популярност, заради малкото възможности за кариерно развитие, но от друга страна държавата си остава най-сигурният работодател.

fortisimo.eu, снимка statija.pp.ua

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Бъдещето е за инженери и медици, философите да му мислят

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414