Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Панаир на детството

Е-мейл Печат ПДФ

Панаир на детствотоОбичате ли да си спомняте безгрижните детски години? А колко често го правите? Може би някои от вас си припомнят тези свидни години с удоволствие и вълнение, други с тъга, а трети избягват въобще да го правят.

Тези редове са посветени на милите ни, скъпи спомени и хубавите преживявания, на онова, за което си спомняме, с много любов, трепет, усмивки, със смях и малко сълзи.

През изминалата седмица се проведе един от най – известните панаири в Североизточна България – Поповският русалски панаир. Нарича се така защото се провежда през „Росалийската неделя” – седмицата, с която пък започва празникът на Свети Дух.

Панаир на детството

Панаирът за това малко, но красиво градче е празник, ритуал, истинска семейна традиция, защото събира разпръсналите се по света и родината поповчани отново в техния роден град.

Панаир на детството

Това зрелище от огромен брой най-различни сергии и атракции продължава цяла седмица, а разгарът му е в последните три дни, които винаги се падат петък, събота и неделя. През тази росалийска седмица градът се преобразява. Изпълва се с много хора – гости пристигнали от цяла България. И тази година жителите и гостите останаха верни на дългогодишната традиция и отделиха и време, и средства за да го обиколят. Трикилометровият панаир беше разположен по цялата улица "Панаирна", та чак до края на бул. "България".

Панаир на детството

Всичките ми мили спомени и силни преживявания са свързани с това малко градче и този пъстър панаир – панаир на детството. Вървейки из тази пъстроцветна картина, ме обзе едно чувство от болка и радост. За миг цялото това очарование, усещането за свобода, спокойствие, приказност и искрицата радост от детските години се върнаха. Панаирът на нашето детство все още беше тук и ни чакаше, все още беше жив! Детските спомени се оказаха толкова силни, ярки и трайни... Във всичко това има някаква необяснима магия. Панаирът за нас бе центърът на всички забавления, из който ние си щъкахме необезпокоявано. Никой и нищо не можеше да ни задържи в къщи, а и никакви наказания не ни ловяха.

Панаир на детството

Спомням си, че за панаира всички се приготвяха отдалеч. Бабчето скубеше тревата в двора с голи ръце – къде ти в тия години косачки – та нали щяха да дойдат сватята, всички близки и далечни роднини, канени и неканени. Само за това се приказваше в цялата тая суетня. Колко беше празнично. А леглата никога не стигаха, затова се спеше на пода. Спали недоспали сутринта всички ставаха рано и "пил не пил кайве" и хайде пак на панаира.

Панаир на детството

А там тъпканицата – народ, сръбска музика, селяни и граждани, млади и стари и всички издокарани, и радостни, и весели хората, и всички цъкащи от възхищение, доволни, че са на панаир. А за по-възрастните панаирът не се броеше, ако не си купеха я тиган, я тенджера. А ние какви диванета сме били?! Пиехме забранената "Coca-Cola" газирана и ледена, и барабар с по-големите се въртяхме на забранените синджирени люлки. На всяка крачка сергия, шарения и се редиш и чакаш на опашка за всичко – да стреляш по тенекиените кутийки, да се качиш на люлките, на виенското колело. Ядяхме пици в онези големи загорели черни метални форми, които приличат на гигантски капачки от безалкохолно. Хапвахме захарен памук  в неограничени количества и си правехме мустаци.

Панаир на детството

Напук на нейно величество кризата, панаирът се разписа и за това лято. Градът отново се изпълни с живот, с голямо разнообразие от различни стоки и изделия за всеки джоб и всеки вкус. Майстори и занаятчии от всички краища на страната показаха своите произведения. Панаирът не мина и без циганските номера тука има – тука нема. Сергиите и увеселителните атракции примамваха своите посетители.

Панаир на детството

Отвсякъде се носеше аромат на кебапчета, кюфтенца с картофки, пиленца на жар, скара, дюнери, пенлива бира, казанлъшки понички. А малките се радваха на цветния пухкав захарен памук, кремче в хрупкава фунийка, шекерено петле и какво ли още не.

Панаир на детството

Панаирът не мина без своите атракциони, които бяха над 10 вида: бънджи-катапулт, блъскащи се колички, виенско колело, люлки, гондола, влакчета, замъци, змей, въртележки и др. Само за 3 лева посетителите можеха да си докарат инфаркт, качвайки се на центрофугата. А всеки дръзнал да го направи викаше на помощ майка си, а други се уповаваха на Господ.

Панаир на детството

Панаирът е детството на всеки един от нас. Несъмнено отминало е безвъзвратно, но това усещане ми показа, че дълбоко вътре в себе си ние сме абсолютно същите и че времето е без значение.

Панаир на детството

За fortisimo.eu – Хрисимира Димитрова

 

1 коментара

  1. Черпя всички с панаирите на Лили Иванова:))))))))))

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Панаир на детството

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414