Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Глоб@лни библиотеки - България

Е-мейл Печат ПДФ

Когато през 1962 година Маршал Маклуън изрича тезата, че електронните медии превръщат света в „глобално село” – едва ли си е давал сметка какво значение ще добие това понятие. Дори не му е хрумвало, че човечеството само́ ще предпочете пътя на глобализация.

Падането на Берлинската стена, от една страна, и развитието на IT технологиите – от друга, отвориха огромна врата. Един от първите, които минаха през нея, бе Бил Гейтс. Какви са мотивите не ни е известно, но фактите говорят сами: От 2007 година насам Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” решава да „отвори вратите” на 1 000 обществени български библиотеки. Целта е да се осигури достъп до информацията, съхраняваща се в тях, на хората, живеещи и в най-малките и отдалечени места. Проектът се нарича „Глобални библиотеки”, а фондацията сама избира Министерството на културата в България.

Тези дни стана ясно, че 20 книгохранителници от област Шумен са препоръчани за включване в първата фаза на Програма „Глоб@лни библиотеки - България”. За цялата страна общата бройка на културните институти, участващи в проекта е 455, от 234 общини. Общият бюджет на програмата е 50 млн. долара. От тях – 15 млн. долара ще бъдат осигурени от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”. „Майкрософт” ще дари софтуерни продукти на стойност 6 милиона долара. Останалите 29 милиона долара ще дойдат от централния и местните бюджети в България.

Планира се общо 900 обществени библиотеки да получат IТ оборудване за посетителите, а 3 000 служители от тези 900 и други 700 библиотеки да преминат цялостна обучителна програма в периода 2010-2012 г.

Казано по-просто – библиотеката като културен институт ще може да предоставя пакет от услуги за посетителите – компютри и достъп до интернет, онлайн информация. С помощта на този проект книгохранителницата ще може да дава електронно съдържание от местно значение, ще провежда обучения по компютърна и информационна грамотност. Не на последно място – библиотеката ще предлага приятна атмосфера на читателите и посетителите си.

Може би Глоб@лната библиотека ще премахне стената между традиционната за нас и новата, на поколението от ХХІ век, за което IT технологиите са основополагащи.
Допълнителна информация:

За област Шумен това са библиотеки в градовете Шумен, Велики Преслав, Смядово, Нови пазар, Върбица, Каолиново, Каспичан, както и селата Драгоево, Венец, Черноглавци, Ясенково, Бяла река, Могила, Вълнари, Никола Козлево, Васил Друмево, Веселиново, Хитрино и Памукчи.

За fortisimo.eu от библиотеката по Skype – Светла Крумова

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Глоб@лни библиотеки - България

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414