Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Десетте хиляди часа на успеха!

Е-мейл Печат ПДФ

Десетте хиляди часа на успеха!Нямало такова нещо като талант. До такъв извод са на път да стигнат психолозите след спорове, продължаващи 20 години. Как така няма вроден талант? Това е най-логичният въпрос.

Та нали определени деца от рано показват заложби и бързо ги развиват? Пък професионалната реализация е съвкупност от талант плюс подготовка. Звучи логично, но май не е точно така.

Това подсказва детайлното изследване на кариерите на успелите хора. Оказва се, че при всички лидери в своите области талантът играе доста по-незначителна роля от самата подготовка.

До това заключение стига първи психолог на име К. Андерс Ериксон, които използвали за опитни зайчета възпитаници на Берлинската консерватория. За научните работници бързо става ясно, че единствената разлика между наистина добрите музиканти и посредствените е броят на часовете по време на детската им подготовка. Потенциалните солисти просто са свирили няколко часа повече на седмица като малки. Удивителното откритие на Ериксон е, че в консерваторията нямало нито един самороден талант, който без усилия да постига добри резултати. Психологът не среща и свръх амбициозни музиканти, които въпреки огромните усилия все не успяват да пробият с таланта си.

Това изследване въвежда някаква суха математическа формула: работа + постоянство = успех. Трябва обаче да се отчете факта, че в Берлинската консерватория всички студенти са покрили някакъв творчески минимум, така че заключението е направено след безспорно наличие на качества.

И ако си мислите, че нещо в проучването на Ериксон не е било наред, то трябва да отбележа, че редица други експерименти стигат до подобни заключения: „професионализмът идва след фиксиран минимум от практика”.

Дори се стига до извода, че са нужни 10 хил. часа за достигането на майсторски умения, в която и да е работна сфера. Тази концепция пък е на невролога Даниъл Левитин. Числото се появява при изучаването на биографиите на спортисти, програмисти, писатели, готвачи и прочие. Очевидно 10 хил. часа са нужни на мозъка да асимилира всичко нужно в професионален план.

Това важи дори за хората, които наричаме гении. Най-яркият пример е Волфганг Амадеус Моцарт. Той започва да композира на 6 години. Първите му творби обаче не представляват интерес за ценителите. Те са записани и изпипани от баща му, а други са буквални преработки на вече съществуващи концерти (като например първите му седем). Първият му концерт, определян като шедьовър, е №9. По това време Волфганг има 10 годишен опит в писането на музика. Намират се и критици, които стигат и до крайности, като обявяват, че всъщност Моцарт се е развил късно, защото най-добрите му творби са писани след 20 години експерименти.

Но да не издребняваме толкова. Нека се върнем на концерт №9. Какво всъщност са 10 години стаж по специалността? Грубо казано това е оптималното време, необходимо за постигането на 10 хил. часа упорити тренировки. Ужасяващата реалност в случая е, че 10 хил. часа са страшно много време. Доста е трудно един човек да си ги набави съвсем сам – без нужната помощ от някого. Хубаво е да има родител, който да стои до него и да го насърчава. Всъщност повечето деца успяват да си набавят тези часове само ако влязат в професионални отбори, засилени курсове или специални училища в своите направления.

От друга страна ако не се използват детските години, то в последствие е почти невъзможно да се постигнат 10-те хиляди часа упражнения. Като прибавим семейни ангажименти, работа и физиологични нужди, един човек, осъзнал, че иска да се преориентира професионално на 25, ще може да натрупа въпросната практика най-рано на 45. Така че не изтървайте децата си. Вярно, че те мислят предимно за игри, но специалист в тази област не е сред най-успешните характеристики на пазара на труда.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Десетте хиляди часа на успеха!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414