Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Отиде ли си комунизмът?

Е-мейл Печат ПДФ

Снимка Личен архивДвадесет години след началото на демократичните промени в България екипът на fortisimo.eu продължава да си задава въпроса дали си е отишъл комунизмът. Събрахме различни мнения, но както често става в подобни случаи – останахме без категоричен отговор.

Изведнъж Нели Русева даде добрата идея да попитаме Васко Кръпката. Човекът, който накара милиони да запеят от радост за свободата. За по-младите е добре да уточним, че Васил Георгиев–Кръпката е най-обичаният изпълнител на блус в България. Неговата група „Подуене Блус Бенд” стана символ на зараждащата се демокрация и успешно извървя пътя от уличните барикади до големите музикални фестивали в САЩ и Европа.

Нели Русева: Здравей, Васко! 20 години след демократичните промени у нас, отиде ли си комунизмът, според теб?

Васко Кръпката: 20 години ме заяждат за тая песен, като че ли тя се казва "отиде", а не "отива". Припомням, че дори заглавието й е „Комунизмът си отива”. Не съм дръзнал да изпея "отиде", защото въпреки еуфорията и ентусиазма си знаех, че това не е лесна работа. Знаех, че хората се страхуват и трудно биха взели живота си в собствени ръце. Но, че такава ченгесарска демокрация ще ни спретнат, не съм очаквал. Сега си давам сметка колко са се стреснали злите сили тогава от тази еуфория. Никога няма да забравя онези грейнали лица, готови на всичко, в името на безкомунистическа Европа. Досега ми дават сили онези хубави мигове на мир, любов и много рокендрол в началото на 90-те. Тогава с музика се разписахме в историята. И продължавам да вярвам, че комунизмът си отива, но за съжаление у нас по-бавно, отколкото във всички други страни от бившия соцлагер. По онова време не си представях, че ще имам интернет, мобилен телефон… Не си и мислех за членство на страната ни в НАТО и ЕС. Исках просто свобода на мнение, което да не ми носи неприятности, ако не съвпада с мнението на властта. А, и да има банани по магазините исках. Струва ми се, че институционализирането на чалгата нанесе трайни увреждания върху мисленето на българина. У нас е обявена война на честта и достойнството. Байганьовците са на мода, а не Алековците...

Нели Русева: Ще успеем ли да загърбим миналото и да бъдем наистина свободни?

Васко Кръпката: Ако продължаваме да чакаме историята да осъди комунизма – има да си чакаме. Историята е един вечен спор, а ние си мрънкаме за безвремието на бай Тошо. Така трудно ще погледнем напред. Моята надежда е, че все повече българи пътуват в чужбина и виждат как живеят нормалните хора. Надявам се така, малко или много, да се преборим с назадничавото мислене.

Снимка Личен архив

Нели Русева: Питам за надеждите ти, защото четох някъде, че си „отсвирил” държавата. Кога стана това?

Васко Кръпката: Имаше някакви избори и едно мазно „нещо” се беше кандидатирало за парламента. Представяш ли си, дори имаше шанс! Тогава реших, че ако това стане – ще ме е срам от паспорта ми. Исках да си сменя гражданството, докато „нещото” е депутат в Народното събрание. Слава на Бога, размина се това.

Нели Русева: На 50 години, все още ли си същия бунтар?

Васко Кръпката: О, мярка за бунтарство няма. Мога да кажа, че сега съм много по-уверен в себе си и в музиката си. Като бях на 20 години „Пинк Флойд” и „Лед Цепелин” се бяха разпаднали и направо не ми се живееше. Сега, духовно и физически, се чувствам много по-добре. Щастлив съм, че живеем в такива интересни времена. Бунтът – той е завинаги.

Снимка Личен архив

Нели Русева: На фона на всичко това, и разбира се, ако можеше да избираш, би ли избрал България за своя родина? Каква е твоята мечта за страната ни?

Васко Кръпката: Куфарът ми е винаги стегнат за път. Сега, когато можем по-лесно да си търсим дом по света, продължавам да си живея в родната мръсотия и се опитвам да намирам острови на съкровищата из бурените тук. Някак си се чувствам от другата България. Знам си, че татковината е издържала много превратности на съдбата. Знам, че има някаква магия из нашите земи. Мечтая си настроението на нацията да стане по-ведро. Мечтая си хората да се отърват от оковите на „посттекезесарското” мислене. Да надживеем самоизяждането и да събудим добродетелите в душите си. Така България ще я има!

Продължението на разговора с Васко Кръпката четете утре.
За fortisimo.eu – Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Отиде ли си комунизмът?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414