Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Не евтаназия, а харакири ни трябва

Е-мейл Печат ПДФ

Александър ТодоровЗа и против евтаназията е морален спор, водещ до ожесточени дебати в цивилизованите общества. През седмицата и у нас професор Любен Корнезов внесе проектозакон, който разрешава прилагането на евтаназия при изричната молба на неизлечимо болния или неговите близки.

Медийните дебати между специалисти звучат що годе логично. Те поставят правото на достойна смърт без болки и перспектива срещу чудодейните изцеления, които се случвали, макар и рядко. Трагична обаче е публичната реакция към законопроекта. А тази на нашата църква е дори обидна .

Хората така и не разбраха, че евтаназия евентуално ще се разрешава само за тежко болни пациенти, които нямат шанс за възстановяване или живот без кански болки. Всяка молба ще минава през петчленна лекарска комисия и Върховния касационен съд.

По пътя на логиката – всеки изпаднал в безнадеждно положение заслужава лека смърт. Това всъщност означава и самата дума евтаназия. Но повечето българи май не мислят така. Голяма част от тях всъщност въобще не мислят. Сякаш до ограничените им мозъци пропускателно достигат само отделни думички, които подпалват параноята им.  Затова и се излагат в национален ефир пресипнали, на ръба на истерията. Не вярвате? Звучи ви грубо? Това се случи в предаването „Часът на Милен Цветков” по Нова ТВ на 29 юни. Всички зрители, които се включиха по телефона показаха, че въобще не са схванали за какво иде реч.

Ето и няколко красноречиви цитата:

Мъж: „Аз ли съм. А, добре. Аз съм. Почвам. А сега. Този дето говори там, оня депутат Корнезов, като е толкова отворен, ще иде ли да сложи една инжекция на един такъв, бе. Те умориха България, сега искат да уморят хората, всичките, бе”.

Жена: „Българинът живее недостойно, той мизерува и направо съществува. Сега искате да дадете възможност и да убивате тези нещастни хора”.

Жена: „Струва ми се доста арогантно и вулгарно, това, което говори господин Корнезов… Вие искате да избиете половината България, защото са бедни, защото нямат близки, няма кой да ги погледне”.

Жена: „Чудя се кой е този, вместо мене, който ще решава кога ще умра. Трябва да имам аз право да решавам, не ме интересува никаква лекарска комисия”.

Тези хора наистина не могат да възприемат, че евтаназията е личен избор (или избор на близките) и се отнася само за така наречените неспасяеми случаи. Тук си говорим за неописуеми болки и страдание. Не. Смисълът, който успяваме да извлечем от проектотекста е, че депутатите искат да ни избият. И нас, здравите! Всъщност не дебати за и против евтаназията ни трябва, а за и против въвеждането на харакири (то пак е доброволно самоубийство, но заради загубено достойнство). Звучи ужасно, но след като не си в състояние да осъзнаеш един прост термин, за какво изобщо живееш? Та, тук така и не стана въпрос за спор, а за малоумни коментари.

И ако народната глупост се оправдава лесно, то църковната минава всякакви граници на допустимост. Ето какво казва отново в предаването на Милен Цветков богословът Александър Тодоров (на снимката) – 20 юни. За него въпросът за или против евтаназията бил съотносим само с чуденето дали да сме с Христос или с Антихриста. А за тежкоболния човек препоръча „Да бърза да се кръсти, ако не е кръстен, и да се покае. Тялото може и да не спаси, но ще спаси душата”.

Александър Тодоров

Интересно е какво посъветва въпросният теолог дама с толкова силни болки, че морфинът вече не й помага: „Имате ли страх от Бога? Давате ли си сметка какво ще стане след евтаназията, че това е бунт срещу Бога? Ако вие претърпите това мъчение, то ще ви се вмени като мъченичество. Мъчениците знаете на какво достойнство се радват в небесното царство”. Думи, толкова цинични, че дори не заслужават коментар.

На този фон фактите са ясни – обществото ни не е дорасло за толкова екзистенциален спор. А това е жалко за хилядите наши приятели и роднини, които посрещат смъртта с болка, ужас и с потъпкано човешко достойнство. Това е голата истина! Всичко останало е лицемерие. А, да, и малоумие!

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка Нова ТВ)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Не евтаназия, а харакири ни трябва

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414