Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Изборът

Е-мейл Печат ПДФ

Жеги, рутина и някакво безличие съпътстват сякаш тези дни. Умора ли е или скука?! Дискусиите – все още в зародиш. Или се готвим за предизборни дебати?! Ще гласуваме наесен, ще очакваме новото и хубавото.

Ще слушаме. Ще решим. И ще „дадем” гласа си. Имаме право на избор.

Но друг избор напоследък излиза на преден план. Време е да помислим, поспорим и в крайна сметка решим. Дойде ли времето да избираме сами за себе си края?! Краят на всичко. На времето с обичаните хора, на мечтите и чакането за сбъдването им. На плановете, идеите. На малките радости от деня. Краят на болката. Краят на живота ни.

Тези дни доста хора изказаха противоречиви тези за евтаназията. „Актът, с който някой отнема живота на друг по негова изрична молба или поради необходимост (милост, липса на надежда)”. Смърт, причинена за доброто на човека. Смъртта като край на агонията, на болката. На безнадеждността.

Преди години бих се борила и спорила. Не бих подкрепила краят на нещо, което не засяга само теб. Смъртта не бих подкрепила. Но днес...

Първо замълчах, послушах, спомних си... Признавам, че съм пристрастна към темата и вече не толкова категорична. Мисля си, че трябва да има всеки и това право. Като правото на живот.

Сър Тери Пратчет започна вече процедура за получаване на евтаназия в Швейцария. В България евтаназията е подсъдна. Във Великобритания всеки, който бъде осъден за съдействие при самоубийство може да получи до 14 години затвор. Всъщност малко европейски страни казват „ДА” на асистираното самоубийство за хора с неличими болести.

Отгледах две деца. Виждах ден след ден как растат, научават, успяват повече. Виждах как се учат да вървят. Как всеки ден използват повече думи. Виждах как от бебе стават малък човек. Как очакват още, и още да пораснат. Видях и друго. Обратното. Щастлива съм, че не чух какво е да го изпиташ. Не чух думите „боли”, „не мога повече”, „не искам”. Това не значи, че не било с писък искано. Не чух. Усетих.

Когато всички знаят, че няма значение дали утре ще е слънчево. Че утре ще боли повече от днес. Че няма да можеш и това, което е днес да постигнеш. Че летвата на успеха е паднала до етап да си отвориш очите. Да прошепнеш. Да плачеш без глас или с последните си сили, тогава въпросът е не „дали”, а „кога”.

Тогава просто чакаш и те е страх. Попиваш лицата на близките си.

Аз искам да имам избор. Да преценя сега. Не искам край, загубила човешкия си вид. Не трябва да изгубя правото да чувствам и да изразявам емоциите си. Не искам безнадеждна суетня. Не машини да трептят. Не да чакам... нищото.

Ако не мога да бъда аз, нека да е сега. И това да е моят избор.

За fortisimo.eu – Мариана Добрева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Изборът

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414