Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Особената клетва да си българин

Е-мейл Печат ПДФ

Съдбата сигурно ми има зъб, щом ме е пратила да се родя в България. Ако бях проплакал другаде в Европа – сега щяха да ми прислужват българи. Щяха първо да построят и да измажат новия ми европейски дом.

Сетне да пренесат на гръб обзавеждането и да приберат у тях вехториите, които аз бих изхвърлил. Всъщност, като се замисля – пак те щяха да ми ги хвърлят. После същите тези българи щяха да ми чистят пода. И тоалетните. Да ми оправят леглото и да плевят градината. Да ми гледат сополивото дете и, заедно с него, да учат моя език.

Едни българи щяха да поддържат дома ми. Други обаче щяха да си направят фалшиви документи, с които да си купят оръжие. А после с него да ме заплашат и ограбят по пладне. Да източат банковата ми сметка. Да ми продадат златото или просто да си свиват дреболии.

Ако бях обикновен европейски коцкар, сигурно щях да си мисля, че повечето българки са лесни. Но вероятно щях и да съм чувал, че някои са горделиви. И не пускат. Странно стадо. Ако пък ми се случеше да съм застаряваща мома от Европата – дотогава щях да съм разбрала, че повечето български градинари не са като онзи от „Отчаяни съпруги“. Така и нямаше да проумявам защо някои са бели като руснаци, а други – черни като афроамериканци. Употребата на „афроамериканец“ и „цветнокож“ щяха да свидетелстват за приличното ми образование. А като стана дума за образование – навярно щях да се забавлявам колко лъжливо племе са това, българите. Представяте ли си, някои от тях твърдели, че в страната си били учители, лекари, икономисти… Да, бе! А аз съм ядрен физик…

Че искат и да им се плаща прилично…

„Абе, ало! Ами нали твоята мизерна държавица е най-бедната в Европейския съюз. Всичките й субсидии идват от моите данъци. По оперативни програми за развитие, щото сте такива – недоразвити. Ти какви пари още си тръгнал да ми искаш? Стана тя! Нали от моите парцали твоите роднини в България се радват на second-hand? Затова ти, българино, ще строиш моите европейски пътища, по които да форсирам новата си кола. На половин надница и без документи. Докато твоето правителство се хвали с коя… едва четвъртата (?!) си магистрала, градена с моите пари – ще бачкаш. И няма да питаш за повече. Защото даже това, което сега ти давам, е само от съжаление.

Съжалявам те. Не си виновен. Но аз съм роден в Стара Европа, пък ти – на външната й граница. А на изток сте едни такива… „погранично обременени“. Щом след края на комунизма българите още не можете да се освестите – значи нещо сте сбъркани генетично. В кода ви е грешката и не зависи от вас. Сигурно просто… съдбата ви има зъб“.

Спомоществовател вечен: всеки европеец

Ако този измислен сюжет ви звучи пресилено, значи сте щастливци. Но в случай, че ви изглежда напълно възможен и даже отеква познато – вероятно сте от милионите български семейства с няколко роднини по-малко. Живи, но в отвъдното – зад граница. Изкуствено поддържащи живота на малкото останали в страната им. С оскъдни, но животоспасяващи финансови инжекции.

Съдбата определено ми има зъб, щом е изпратила душата ми в България. Държавата, където екзистенциалният минимум диша във врата на минималната работна заплата.

Да, мисля си, може да не съм любимец на съдбата. Но пък тя със сигурност не ме и мрази. Иначе нямаше да ме пръкне в задния двор на Европа, а направо в Африка или Близкия изток. Колкото и малко родолюбци да останаха – нека не си позволяваме да забравим:

мирният нисък стандарт е за предпочитане
пред въоръжената липса на всякакви стандарти.

Информационен повод

За fortisimo.eu – Рошо Иванов (iceandlemon.blogspot.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Особената клетва да си българин

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414