Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Истината в България пет пари не струва…

Е-мейл Печат ПДФ

Истината в България пет пари не струва…Текстът на Стоян Стоянов от миналата седмица ме накара да се замисля за истината, за нейните много лица и изобщо за нуждата от истина. Примерите от историята и от личните ни животи сочат, че истината е винаги търсена, мечтана, желана, но и наказвана.

Едва ли има смисъл да давам примери от историята, всеки може да си ги намери в някоя любима или интересна за него част. От личния си живот също всеки ще изрови и ще се размисли в най-малки детайли.

Всъщност питам се каква ли е цената на истината?! Ама не онази цена в онова грозно и противно реалити, в което се разбиваха човешки съдби за не знам колко пари. Истината, за която всички се борим… уж. И накрая, когато си мислим, че сме я открили и сложили на масата – идва въпросът: „Колко струва истината?”.

Убийте ме с камъни, но аз мисля, че в България истината пет пари не струва. Като започнем от големите истини, важни за държавата ни изобщо, истините казани пред обществото или онези другите, които никога няма да узнаем. И като стигнем до истините, които търсим или прикриваме в собствения си живот. Струват ли нещо… Едва ли.

Ти закъсняваш понякога Истино, но винаги идваш, идваш при нас…”, изпя незабравимия Емил Димитров.

Така е. И да дойде ще направим оценка колко или какво ни е струвала? Тези, които са решили да я търсят най-добре знаят колко плащат.

Непрекъснато слушам все думи за истината. Тези от телевизора и радиото честно казано много не ме вълнуват, защото пак честно казано, не вярвам да са истини… политиците говорят много за истината, но когато се отнася за някой друг ;) Нямало смисъл. Делата говорели повече от думите, а и делата и думите им виждаме колко струват и колко от тях са истина.

Скоро съвсем ми се объркаха представите за истината кой е крив и кой е прав и кой как си плаща за грешките в живота. Драмата с Мануела Горсова, момичето, което пострада при катастрофа. Момичето, което всеки ден се бори да върне частици от разбития си живот и здраве, което един български съд осъди да плати разноски по дело, изгубено срещу застраховател… Всички знаете тази история. Абсурд по български… Къде е истината? Колко истини има, когато си убил някого и си наранил друг и си го оставил инвалид? Колко истини има, когато хората, на които това им е работата, да изплащат застраховки, за които са сключили договори, се измъкват…

Личните истории пък на две момичета около мен ме карат да не остана безучастна отново по въпроса за истината. Тези момичета на работните си места се борят за простата истина, че всеки трябва да си върши работата, да работи в екип и да работи за общия интерес. И когато това не се случва, търсачките на истина го отнасят от страна на шефовете си. Примери много, те са капка в морето. Голяма работа, ще кажат някои, сменят работата и толкова. Е да, ама после ще попаднат на друга подобна, с други подобни отношения, защото те са търсачки на истината, а каквото и да си говорим у нас истината пет пари не струва.

И аз съм имала подобни битки в живота си – за истината. И съм разбрала няколко неща. Първо всеки си интерпретира своя истина и затова някои хора казват, че има много истини. Само за определена ситуация и за определено събитие тя е една и не може да има повече истини. Второто, което съм запомнила е, че е добре да казваш истината, която се отнася за друг, едва когато той самият поиска. И трето, може би най-важно-добре би било всеки за себе си да преценява битките за истината колко си струват.

Ако някой те наклевети, нарани, ограби, открадне ти труда, изнасили, психически те тормози или убие… колко истини има. Ако на работното ти място те измести някой, който е некадърен, но агресивно нахален или с връзки, какво е истината? Ако около теб има приятели, които държат да знаят истината, но когато я научат от теб – стават най-големия ти враг, колко истини има? Ако шефът ти държи около работата и за работата да знае истината, но когато я чуе вече е привърженик на противоположната теория, че от това няма нужда, колко истини има…?

И ако толкова много държим на истината, защо ние възрастните докато учим и изискваме от децата си да пазят и казват истината, по-често им даваме пример как се лъже.

И колко често точно децата стават свидетели на това как ние възрастните изкривяваме истината.

Истината в България пет пари не струва и няма да струва, дотогава докато не спрем да си затваряме очите за нея.

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Истината в България пет пари не струва…

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414