Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


България на финал на световната лига

Е-мейл Печат ПДФ

България на финал на световната лигаФутболът и волейболът са много различни спортове. В единия се играе с ръце – в другия с крака. В единия има много борба и малко точки, в другия също има много борба, но и много точки. Единият се играе за време, а другият за резултат.

Разликите са изключително много, но вечерта на първи юли открих една прилика. Един магически миг, който те кара да се чувстваш горд че си българин, и да предвкусваш нещо голямо, без да има ясна причина за това.

Влизаме в машината на времето и я настройваме да ни отведе на 17 ноември 1993 вечерта.

Сигурен съм че знаете какво имам предвид. Мястото е Парк де Пренс. Събитието Франция – България. Текат последните минути. България трябва да победи, за да се класира на световното, но това изглежда трудно постижимо. В състава на Французите са Дешан, Кантона и Папен, а в нашия... Емил Костадинов. Емо не е най-голямата звезда в състава ни, но прави нещо, за което ще сме му благодарни докато ни има. Онзи безценен гол, който ни прати на лудото американско лято.

Спомени, спомени...

Връщаме се в настоящето. Българският национален отбор по волейбол играе мач срещу суперотбора на Русия. Трябват ни 2 гейма, за да се класираме. Руснаците са силни и шансовете ни не изглеждат големи. Така, както бе и в продължението на Парк де Пренс. В средата на третия гейм при резултат 1:2 гейма Сборная ни води с 16:18 и в този момент се пръква онзи български дух, който рядко се появява, но появи ли се, носи нещо голямо и значимо със себе си.

България прави обрат и е на финал на световната лига. Загубихме от братушките, но това въобще не е от значение. Отново не голямата звезда блести, а една от другите звезди. Не волейболният Христо Стоичков печели решителната точка, това прави Цветан Соколов. Матей Казийски игра добре, но решителното попадение отбелязва Соколов. Паралелите между класирането на футболния отбор за световното в САЩ и това на волейболистите ни за финалите на световната купа в Полша са много. Силни състезатели, един открояващ се, който е може би най-добрия на поста си, силен българин за старши треньор.

Не искам да урочасвам нашите, но по пътя за САЩ колата на Стоичков и компания се обърна на няколко пъти, веднъж и на самото световно, но краят беше повече от приказен. Ако Матей Казийски, Радо Стойчев и компания си повярват, сигурен съм, че ще постигнем нещо голямо в Полша, така както го направи Пеневата чета преди 17 години зад океана.

За fortisimo.eu – Стоян Вълчев (avantaj1.blogspot.com)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично България на финал на световната лига

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414