Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Експериментът: С Фейсбук всеки ден ми е рожден

Е-мейл Печат ПДФ

Експериментът: С Фейсбук всеки ден ми е рожденОбяснителна по повод двудневен рожден ден, провел се на ФБ територия на 14 и 15 юни 2011 г.

От Даниела Пламенова Пенева
Родена на 08.10.1986 г., в гр. Стара Загора с ЕГН: 861008****
Гражданство: българско
Семейно положение: неомъжена

По повод двудневен рожден ден провел се на ФБ територия на 14 и 15 юни 2011 г.

Фейсбук ни свързва, Фейсбук ни дели”... колкото и да се допускаме до стените си, те никога не показват Аз-а в истинските размери... никога подадената през тях ръка, не е онзи спасителен пояс, от който имаме нужда, изгубени в дълбоки води. Чат стаята не ражда присъствие, а отсъствие на реалност.

Статусът изразява, подвежда, създава... Той може да е в отговор на вътрешен бунт, но това означава ли, че в огледалото му сме НИЕ?! Той може да е скрита рана, но кървенето му пропуска ли редовете. Може да е тайна обич, несподелена гласно! Опит за търсене на внимание или... експеримент с „връзките” ...

Завързваме някакви ФБ контакти, like-ваме разни неща, слагаме си песнички и цъкаме в игрички... но всичко ли във ФБ са взима за чиста монета?

Нима, когато играеш на ферма, ти наистина знаеш как се отглеждат животни и се засаждат растения?! Нима в реалността прекопаваш градинки, събираш яйца и чакаш кравата ти да даде мляко?!

Или, че щом стената ти допуска „ежедневното предсказание Джезве”, всяка сутрин завърташ пръст в чашата?!

А какво да кажем за хилядите ФБроднински връзки”?! Всеки ли има по 5 братя и 5 сестри?! И защо на никой не му е хрумвало да се засегне, че виждаш ли, мислел ги за роднини?! И виждаш ли, защо ти нямаш покана за отношения.

Преди близо месец реших да сменя рождената си дата. Подобно на многото хора, криещи я възраст, я себе си, я... нещо си там. Пазенето на личните данни можело да се тълкува за „ФБ престъпление”... особено, когато ФБ обяви, че на другия ден „духаш свещички отново”. Можело да ти се разсърдят, че си излъгал, а милите подали милостиня... едно клишенце от шкафчето с такива или просто поредното умно творение на някой Голям (малко са хората, използващи истинско въображение и желание в постването на поздравления).

След започване на „ФБ събитието” заваляха честитки. Хора, които преди малко повече от година са ми били на масата или са ми отправели пожелание за 24-я рожден ден, го направиха за втори път... не усещайки, че няма как да е „запазена възрастта” и в календара да съм се отбелязала два пъти?! Хора, с които съм учила като дете и многократно са чакали октомври, виждаш ли, са забравили есенните партита със започване на учебния срок и виждаш ли, са пропуснали, че някак би трябвало да сме набори.

Нямаше да напиша това, ако нямаше сърдити, обидени, огорчени.

Обидени?! На какво?! Че НЕ ми помните рождената дата и като овце тръгвате сляпо след другия? Че дори, когато написах, че „рожденият ден е ФБ експеримент”, продължихте да „минавате на червено”... след поредния „не различаващ цветовете” поздравителен адрес?! Обидени, че не вниквате в идеята - какво ни дава и какво ни взима ФБ?! Обидени, че разчитате „напомняне” – напомняне, че имате приятели, за които не трябва да се сещате само по официални празници.

Нямам нищо против „задължителните честитки”, признак на добро възпитание, но когато са отправени от познати. Виж, друго си е РОДНИНИ, ПРИЯТЕЛИ, СЪУЧЕНИЦИ и КОЛЕГИ да не знаят поне сезона, в който съм родена!

„Мили приятели, благодаря ви за хубавите пожелания! Надявам се няма да ми се разсърдите като ви кажа, че това беше малък ФБ експеримент... Днес навършвам точно 24 г., 9 месеца и шест дни... Опитайте пак – през октомври!:) Целувки!”

Така започнах към средата на експеримента. Последваха противоречиви реакции и... още пожелания. Ще си позволя да копирам някои от тях.

„Мила Даниела, ти се надявай да не ти се разсърдим, но с надежди ще си останеш. (не че се сърдя, но се чувствам глупаво) То и аз искам 100 човека да ми се обадят на рождения ден, ама те вземат че ми пишат във ФБ и пак съм щастлива. Ти все пак се надявам да си оценила и моето пожелание за рождения ти ден, че ще ти е последно – поне от мен. Хайде със здраве дано не ми се разсърдиш”.

Не мога да се разсърдя на това, че някой не ме познава достатъчно добре, за да усети насочеността и замисъла на експеримента. Никой не е длъжен да ме познава в дълбочина, но когато опитва да прави оценки е нужно да има представа за същността на материята.

„Чакай де той не беше ли вчера тоя рожден ден, аз се обърках вече. Ще се въздържа следващият път”, реплика от страничен познат, „пряко засегнат”.

Моя съученичка, яко жегната вметна „латински хапки” на стената ми, но не можа да ме закачи. Уважавала празниците на приятелите си и ги помнела, за разлика от тези, които си правели репетиции с нея... (Перифразирах я умно. Има да черпи.) След случая сърдитка Петка ме изтри от Фейсбук списъка си.

Други подходиха с усмивка и дискретно запазиха познания: „К'ъв РД, к'ви пет левъ?!”, „Винаги съм си мечтала да имам рожден ден през лятото! Честит ти, летен рожден ден! Трябва да ми кажеш как избра датата. Усмивки!”, „Лъжеш ме в очитеее!!!! Честит Вторник!!!”, „Хах... Честито и от мен навършване на 24 години 6 месеца и 6 дни..., но подаръка ще го чакаш чак ОКТОМВРИ !!! ОБИЧАМ ТЕ !!!”, „Дидка, Дидка, Дидка!!! Ако усещаш ежедневно вниманието и любовта на тези, които те обичат и държат на теб… тогава всеки ден ще е Рожден :))) Целувки!”, „Рожден ден? :D :D :D Ти да видиш!”, „След 12 всичко ти прощавам...”

Отново дискретност с ясен за мен отговор.

Не липсваха и защити под формата на: „Ха. Четири години си учил с нея, присъствал си на всичките й рождени дни и пак не знаеш”, както и следното:

Georgi Buchvarov: Скъпи членове на фен-клуб "Даниела Пенева", усещате ли как това очарователно момиче направи показно пред всички нас, колко отчуждени са днешните хора... Сприятелили сме се в тази мрежа със хиляди човеци, за които знаем не повече от профилната им снимка и точно както кучето на Павлов – като ни светне червената лампичка извършваме някакво действие спрямо тях.Със същия успех Дани можеше да напише, че е омъжена...

Georgi Buchvarov: Не че е лошо да хвърчат честитки и усмивки наляво-надясно, но нека все пак да е в рамките на истинския повод. Който, ако не запомним дословно, може поне да знаем в кой месец от годината е ;-)

Georgi Buchvarov: Всъщност, ако някой има енергия да се сърди, нека да се разсърди на себе си – нарича някого приятел, а дори не му помни рождения ден. Впрочем, не искам да преувеличавам значението на РД-то, то и без друго си е просто ден. Но твоята инициатива показва колко много днешния човек държи на приятелите си.

Georgi Buchvarov: Ще не пробваш да обявиш след време, че си родила близнаци, може и снимка да постнеш... или пъук че се местиш трайно в Камбоджа, за да отглеждаш сираци. Интересно би ми било да видя реакцията…

Определено най-много ме изненада мнението на Еми Симеонова, което ще си позволя да копирам в края на темата:

Дани искам да те поздравя за невероятния ти експеримент и вчера и днес искрено се забавлявам с шегата ти. Без да те познавам достатъчно добре, въпреки това съм запомнила кога си рожденничка и невероятните ти партита, които спретваше всеки път по повод празника си :) Надявам се, че нямаш нищо против да споделя интересния ти експеримент с моите невръстни клиенти (социален работник съм), за да им докажа колко повърхностни и безсмислени са интернет връзките, а повярвай ми има деца, които живеят заради интернет”.

Изводите са следните – ФБ ни дава, но ни и взима. Той ни свързва и същевременно ни разделя. Дотолкова сме се изгубили, че се доверяваме на упътването на мишката. Дотолкова сме си близки, че си забравяме телефонните номера, празниците и уваженията. Дотолкова се познаваме, че и на стената некролог да си лепнем, ще последват постове от рода на „Лека й пръст”, а след пет минути като се срещнем, ще последва „Здравей! Къде се изгуби?”.

Всъщност... изгубили сме се някъде, можете да ни откриете на адрес www.тук-има-проблем.com.

За fortisimo.eu – Даниела Пенева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Експериментът: С Фейсбук всеки ден ми е рожден

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414