ФортисимоПразнуваме деня на целувката

Е-мейл Печат ПДФ

Днес е Световният ден на целувката. И ако си мислите, че това е някаква модерна прищявка, то трябва да ви информираме, че празникът е с 23-годишна традиция, утвърдена от ООН. Нормално, след като знаем, че човек се целува средно 100 хил. пъти през живота си.

Според учените целуването уста в уста влияе благотворно върху психическото ни здраве, а при по-продължителна целувка (поне 3 минути) – и на физическото. Тя ни прави по-щастливи, а практикувана след хранене, може дори да намали риска от кариес, защото нормализира киселинността в устната кухина. Забравете за дъвките. Отдайте се на ласки, стига да не сте похапвали по-ароматни храни ;)

Съществуват интересни хипотези за появата на целувката уста в уста. Смята се, че е възникнала с физиологическата цел да се размени антигенен материал за анализ, чрез който имунната система определя какъв е шансът за здраво потомство на целуващите се.

В тази връзка за нейни "откриватели" се подозират маймуните.

Приема се, че първоначалното значение на целуването е свързано с доверие между целуващите се страни. Не се знае със сигурност кога и в кой край на света е започнала практиката на това "доверие", но е установено, че в Древен Египет не е било познато. В Древен Рим се целували по очите в знак за приветствие, а в Африка, за да почетат вожда си, целували земята, по която стъпвал.

На много места по света и днес целуването попада под ударите на закона. В Индия и Япония са забранени целувките на публични места, а в Италия има специална разпоредба за шофьорите и пътниците в моторните превозни средства, за които целуването е строго забранено.

Несъмнено най-колоритни са законите в някои американски щати – в Кънектикът е забранено жените да бъдат целувани в неделя, а в Седар Рапид (щата Айова) местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат. Щатът Индиана обаче е първенец с оригиналния си закон, който гласи, че "на мъж с мустаци е забранено да целува човешко същество".

По информация на inews.bg

fortisimo.eu, снимка worldfashiontrendsetter.com

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Глобалното село

  Популярно от Глобалното село

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още от Глобалното село

  Щрак

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Още от Това е лично

  You are here: Home Глобалното село Глобалното село Празнуваме деня на целувката

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414