Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


И това е България!

Е-мейл Печат ПДФ

И това е България!Всички знаем за старопрестолните Плиска и Преслав, хълма Царевец, Мадарския конник, Рилския манастир... Безспорно Духът на България се обогатява от конницата на Аспарух и по-късно от Христовата вяра, но зараждането му трябва да търсим далеч назад в хилядолетията, когато нашите земи са обитавани от траките.

Екипи на ТВ Арт и Додофилм поеха на 40-дневна експедиция, за да филмират предбългарските огнища на култура и цивилизация: Оходен и Градешница, Яйлата, Белинташ, Татул, Перперикон, 7-те рилски езера, храмовете на Кибела в Балчик и Мадара, гробниците в Свещари и край Казанлък, варненските побити камъни, Сандански...

Документалната поредица “И това е България!” обединява и е част от стартиралите вече проекти “Пътят на човешката цивилизация” и “Репортажи за вярата”. В новите филми ТВ Арт и Додофилм ще представят не многобройните научни гледни точки – колкото изследователи, толкова и теории – а преданията и фолклора, с които българинът си е обяснявал и днес обяснява “необикновените” следи от далечното ни минало.

И това е България!

Автор и режисьор е Стилиян Иванов, а главен разказвач и гид в това необикновено пътешествие е популярната пловдивчанка Ивелина Николова. Наричана от някои “ясновидка №1 на България”, а от други “световен феномен” ние решихме да се доверим на способностите й да улавя енергии и невидими сили. Но... по традиция, преди да започне всичко проверихме до колко и защо трябва да й вярваме.

За целта Ивелина беше изследвана в единствената българска интердисциплинарна лаборатория за екстраординарни феномени. В Шуменския университет вече 20 години екип от специалисти – физици, химици, биолози, лингвисти, медици и др. – проучват какви ли не кандидати за “феноменална” слава. По думите на ръководителя на лабораторията физика доц. Пенева в 95% от случаите науката разголва мистиката до нивото на обикновено шарлатанство. Но заради 5-те процента истински необикновени лечители, гадатели, диагностици и ясновидци си струва 20-годишния труд на научните работници.

Изследванията върху Ивелина, проведени пред камерата на оператора Мирослав Евдосиев, потвърдиха по безспорен начин качествата й на посредник между два свята – материалният на нашето съществуване тук и сега и духовният на нашето отколешно и бъдещо проявление.

Заредини с оптимизъм, но все пак с 1% съмнение се отправихме към с. Оходен, където археологът Георги Ганецовски трябваше окончателно да ни ориентира до каква степен можем да вярваме на “нашето момиче”.

И това е България!

Георги Ганецовски от години извършва археологически проучвания край село Оходен, врачанско, чрез които показа по безспорен начин на целия свят, че тук, по днешните български земи се е зародила първата европейска цивилизация. Същите тези наши прародители са създатели на първата в света протописменост. Част от находките вече могат да се видят във врачанския археологически музей. Колекцията на музея е уникална и дори и да нямате път към Враца на всяка цена си намислете такъв.

На терен Ивелина трябваше да опише как са изглеждали първите цивилизовани европейци, в какво са вярвали и как са почитали боговете си.

Високи, красиви, с голи глави” – твърди Ивелина, а ученият продължава мислите й: “открихме пигментация по черепите на някогашните европейци, което потвърждава възможността те да са били гологлави”.

 

Почитали са слънцето и жената” - Ивелина описва картини на 8 000 години. Георги: “да, така е! Доказват го намерените погребани тела, чиито глави са обърнати на изток. Открихме и олтар на слънцето. Почитта към жената е изразена в специалното погребение на една от тях...”

Вече бяхме напълно сигурни, че именно Ивелина Христова е нашият човек. С нея ни предстоеше да пропътуваме стотици километри и хиляди години назад във времето в търсене на корените ни. Предпочетохме този път да се доверим не на историята като наука, която в голямата си част е идеология, а на Екзюпери, който казва без капка корист, че “най-същественото е невидимо за очите. Най-същественото е видимо само със сърцето”.

И това е България!

Това е първата част от нашето необикновено пътуване.

Пътешествията имат смисъл не само тогава, когато ни разкриват нови географски дестинации, но и когато приближават към нас историческите хоризонти.

И на финала нещо много важно! Това наше пътуване по никакъв начин не е подкрепено от Министерството на туризма, икономиката и енергетиката. Въпреки, че са похарчени милиони за популяризиране на местния туризъм, филмът “И това е България!” става факт благодарение на частни дарители!

Убедени сме, че не бюрократичното отбиване на номера, а само неформалните и емоционално заредени проекти могат да ни накарат да заобичаме истински родината си.

За fortisimo.eu – TVart channel

 

1 коментара

 1. Скалната тераса ЯЙЛАТА посещавам повече от 20 години.Тук съм денувал и нощувал сам и с приятели,при чудесно слънчево време и по време на бури.Познавам пещерният град ХИЛА,за който пише още Страбон,обширният некропол и светилище на тракйското племе ТИРИЗИ.Аз съм журналист и много съм писал и коментирал това място.Правил съм и два телевизионни филма.Имам откровение за това място.Ще ми се да Ви бъда от полза,когато посещавате ЯЙЛАТА.Довиждане!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично И това е България!

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414