Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Лошият материал сраства с природата

Е-мейл Печат ПДФ

Лошият материал сраства с природатаВърбица е затихващо градче на шест лева и петдесет стотинки от Шумен с топъл през лятото и студен през зимата автобус. Измерено в разстояние, отсечката е около 60 км. Пътят за Върбица е почти разбит.

Почти, защото областното пътно управление прави известни усилия, за да закърпи донякъде широките красиви и ерозирали дупки.

Преди седмица, силно казано, Върбица беше разтърсена леко. Баба на име Гюлзар се обеси. Силно казано, защото хората вече не ги докосват и самоубийствата. Шумът около бабата затихна като стар спомен. Нямаше кой да държи жив разговора за патологичния случай. Приемаме самоубийството като естествен изход от безизходиците на България. Синовете на тази баба са в Западна Европа. От близо три години живеят и работят там заедно с жените и децата си. Там са, защото тук, във Върбица, биха се обесили всички заедно, за да се разтоварят не от самотата, а от тежестите на живота. Преди дни се прибраха и погребаха майка си, която отдъхна по собствена воля, призована от безсилието да се справи сама.

Баба Гюлзар е лицето на всички баби от малките български градчета и всички български села. Тя живееше сама в двуетажната си къща. Вардеше и другите две къщи на синовете си – също масивни и двуетажни, но празни. Преди известно време баба Гюлзар направила първия си опит за самоубийство, но не успяла. Спасил я комшията - на две празни къщи от нейната. Но ето, че баба Гюлзар е успяла. Успяла да избяга от самотата и да се скрие от тъгата по децата си завинаги. Този път комшията, през двете празни къщи, не успял да се притече на помощ.

Най-вероятно е бил пиян от мъка или ракия, която утешава самотниците евтино и без тежки последствия. Баба Гюлзар беше пенсионерка. Взимаше около двеста лева чиста пара, както казват по селата. Преди е работила в ТКЗС-то. Тя е една от строителките на тоталитарната икономика, трохите от която днес олицетворяват новото ни пазарно стопанство. Баба Гюлзар е от онези хора, които цял живот са служили на страната си честно и безкористно, за да бъде лишена от достойни старини – самотна, далеч от деца и роднини. Хора като баба Гюлзар обират горчивия каймак на Европейския съюз – живеят изоставено, с чувство за излишност.

Миниатюрните български градове като Върбица са обречени да бъдат изоставени. На влизане в подобен град ще усетите крещящата тишина на природата. Ще видите баби като баба Гюлзар – изоставени от децата си. Баби, които прекарват безплодното си време в седене на някоя дървена пейка или пън, обгърнати от спомени за младини. Баби, които зорко пазят домовете на наследниците си с идеята, че някой ден домашното огнище може да ги събере на едно място отново. Домове с обрасли треви и бурени. Къщи в прегръдките на безделното всекидневие на градове като Върбица. Имоти с широк селски двор и занемарена градина. Вратите и прозорците им са облепени със стикери СОТ или Security, въпреки че зоркият бабешки поглед не изпуска нито едно човешко присъствие, за да си разнообразят разговора.

Градове като Върбица са лишени от човешката намеса. Те срастват с природата и се вливат в зелените български поля и гори. А бабите им се обесват, за да дойдат синовете им да ги погребат и да заминат отново, но завинаги. Бабите умират, за да продължи срастването на селските градове с природата. Остават само стикерите СОТ и Security.

Управниците на простолюдието имат повод да черпят – вече имат с човек по-малко лош материал. Световният ни финансист нека да се изпоти от щастие, защото ще изплаща една пенсия по-малко. Държавата смело да закрачи напред с по-малко лош човешки материал и три пъти по-малко добър такъв – онези, които заминават, едва ли някога ще се върнат. Страхът да се сраснат с природата тегне над тях. Лошият материал намалява. Добрият – три пъти повече. Срастването с природата – предстои.

За fortisimo.eu – Огнян Исаев (текстът е публикуван в novinar.bg)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Лошият материал сраства с природата

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414