Фортисимо



Войната на таблоидите!

Е-мейл Печат ПДФ

Войната на таблоидите!Началото на тази седмица в Америка мина традиционно. С барбекюта и бира по повод Деня на независимостта. Началото на тази седмица в България също мина традиционно.

Въпреки очаквания чутовен сблъсък раждащ Деня на независимата българска журналистика. Новите два таблоида „Всеки ден” и „България днес” се появиха на будките без да се превръщат в очакваното уникално събитие.

Войната на таблоидите засега се осъществява не с работа, а с коментари за тях. Победителят е този, който първи каже на публиката, че е победил.

„Първите данни сочат, че инатливо-плагиатската мисия е ударила на камък. „България днес” е продал близо два пъти повече количества от „Всеки ден”. Това четем в „Галерия” в материал озаглавен: „Любо Павлов потопи Пеевски”. Статията не просто обявява „България днес” за безспорен победител във „войната на таблоидите”, но и предрича скорошен крах на медийната империя на ДПС депутата Делян Пеевски.

Войната на таблоидите!

Всеки ден” разби пазара!”, контрира пък „Уикенд”. В кратка дописка на челото на трета страница именувана като „Трепач” четем: „хиляди заявки затрупват реповете из страната”. „България вече има своя истински ежедневен таблоид, който дебютира със смазващ тираж и категоричната амбиция за отрицателно време да се превърне в №1 на пазара”, четем още в дописката. В края има обещание, че това което пише в „Уикенд” няма да се повтаря във „Всеки ден”. Собственикът и екипите са си едни, но темите ще бъдат различни.

Войната на таблоидите!

Всеки ден” потопи „България днес”, твърди в ужким безпристрастен коментар по темата Веселина Томова за вестник „ШОУ”. В сравнителния анализ на журналистката от Варна четем за темите на двата таблоида, липсата на папарашки снимки, графиката на изданията и т.н. Всичко това, за да стигнем до финалния изстрел във „войната на таблоидите”. „След излизането на първите им броеве със сигурност по-добрият е „Всеки ден” и това се вижда с просто око не само от професионалистите в бранша”, заключава Томова.

Войната на таблоидите!

Глухарчето ни обаче, винаги е обективно. Тъкмо да прецените, че в битката за коментарите относно представянето на новите български таблоиди печели „Всеки ден” и ние се намесваме просто да ви ориентираме. Примерно с това изречение от статията на „Галерия”: „Твърди се, че под негово владение (Делян Пеевски) вече е минал и друг жълт седмичник – „ШОУ”, бивш „ШОК”.

Ахааа, тази война не се води честно. Вместо война на ежедневните таблоиди сме свидетели на поредната битка между жълтите седмичници.

Fortisimo.eu – 04 – 10.07.2011 г.

 

4 коментара

  1. Почти всяка седмица събота срещу неделя пътувам до София и по традиция прекарвам първия ранен час на обетованата Софийска зема при мой добър познат от Търговище - бате Генчо (както той сам се нарича) - най-честното, най-умното, най-интелигентното и още куп най - вестникарче на България! Пия хубаво кафе, приказваме си за общи познати и обикновето си тръгвам без вестник. Този - ГРЕШКА! Всъщност - не! Не беше грешка! Беше поредното потвърждение, че да си купуваш в България вестник е равнозначно да си подариш 40-те стотинки на мърляв циганин! Хем ще ги изпие, хем ще набие изгладнелите циганетата! Вестникът беше "България Днес". За чест на Генчо ще кажа, че изборът беше мой! Докато се насилвах във вече загретия градски автобус го прочета, се сетих за една сцена от една стара комедия (мисля че беше от Ст.Л.Костов), когато един от героите държеше с нескрито отвращение вестника с дилаф.
  2. Коментар от http://www.pharmclub.info
    Често напоследък се пускат статии от една група вестници, малко по странен начин /характерен за Украйна/ преминала в ръцете на едър фармацевтичен бос. Последните хватки на този бос очевидно целят едрата и далеч по-мащабна част от фармацевтичния бранш да не излезе на скоро на светло. Видно е също, че членове на правителството му влизат в положение, образно казано. Четейки пък някои статии в негови вестници, оставаме с впечатление, че този бос, фармацевтичен, медиен и каквото се сетим още, е изключително благодарен на правителството. София, а и страната бяха разтресени от новината за изнасилено и убито младо момиче в парка, вероятно станало след концерт,в центъра на столицата. Съвсем нормално е общественото мнение да се насочи към властта и особено вътрешния министър, който напоследък е повече в избори, отколкото в преки професионални занимания. Изведнъж, в един от вестниците на фармацевтичния бос, излиза статия, която набляга на "факта", че убитото момиче е скитница, клошарка, която е имала сериозни проблеми с алкохола. След явно доста бурна обществена реакция, на следващия ден вестникът се извинява на близките на зверски убитото момиче, станала грешка...не била скитница... Въпросният бос е известен с прийомите си да очерня противниците си, направо си е пример за поръчкова журналистика. Колкото и ние да сме свикнали с публичните му навици, признавам, бях потресена до къде може да стигне чувството за безнаказаност и официална мърлящина. До допълнителна гавра със зверски убита жена...след което- ша прощаваш, грешка... Явно е много благодарен този фармацевтичен бос за нещо на правителството, че се забравя всякаква човешка и морална мяра в желанието да се облекчава трудното положение на вътрешния министър. Размислите за това какво ще се случи на подобен вестник в Англия примерно, след подобен отвратителен гаф, оставям на всеки да прецени. Тук ще продължат да ни се хилят ехидно. -линк- -линк- Реакцията на европейските журналисти към О.Д. медиите: -линк-
  3. http://pharmclub.info/news.php" target="_new" title="Текст на връзката">Текст на връзката Цитирах подходящ коментар
  4. Добър опит за представяне на фактите от войната на таблоидите, с изключение на финала на статията - там отново личните предпочитания и коментари надделяват над новината!

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Глухарче

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

Още в Глухарче

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates

Още от Това е лично

You are here: Home Глухарче Глухарче Войната на таблоидите!

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414