Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Много се пие в тази държава! И в Европа го знаят.

Е-мейл Печат ПДФ

Много се пие в тази държава, а и Европа го знаеУ нас се пие 5 пъти повече отколкото в другите европейски страни, твърди доц. Соня Тотева, ръководител на единствената у нас болница за лечение на зависимости в Суходол.

Ние винаги започваме с концентрат, а след това продължаваме с вино. В Европа най-често пият само вино, казва тя пред вестник Монитор.

Концентрати употребявали на запад главно емигрантите и по-ниско образованите. Докато средната класа пиела само качествени вина. Концентратовият стереотип бил характерен за хората в Русия, Сърбия, Босна и Херцеговина, но и за нас също. Според статистиката 70% от българите пият, но за близо 400 000 чашката е сериозен проблем.

Не бива да се изненадваме, че с падането на европейските граници любовта ни към алкохола става доста популярна в целия Стар континент. Този факт е и притегателна сила за чуждестранните туристи, които търсят у нас евтини напитки и секс. В тази връзка е интересно да научим как изглеждат черноморските ни курорти в очите на германските медии. Ето как ни представят репортерите на телевизия АРД, цитирани от dw-world.de.

„Ако си представяте лятната почивка на море с много алкохолни градуси, тогава българското Черноморие е правилното място за вас. Българите обичат шумните купони, а като танцьори са всичко останало, само не и спънати в краката. Е, има едно малко недоразумение – ако на отправена покана за парти видите българин да си клати енергично главата, това означава, че той приема поканата. Даже с огромно удоволствие.

Какво му трябва на човек?

Кимането с глава в знак на съгласие, както това е възприето международно, в България означава точно обратното – несъгласие, отказ. Това може да доведе до известно объркване, та дори фрустрация у чуждия турист. Но пък България предлага евтино лекарство срещу неволята му – тя лесно може да бъде удавена в алкохол!

Ракия, жени и рокендрол!

Но чужденецът трябва много да внимава – в България малката доза алкохол, поръчана в ресторант, означава голяма, според масовото разбиране на западния турист, а голямата доза си е направо двойна поръчка. Ще рече – голямата ракия пристига на масата във водна чаша, от което могат да произтекат известни проблеми за несвикналия с българските нрави чужденец. Но това не е всичко – ракията върви задължително с порция салата. В България това е нещо като ритуал.

Внимавайте много с друг ритуал, който в България се смята по-скоро за натрапчиво досаден. Прегръдката за поздрав с размяна на целувки по бузите не е възприета в България и се смята за крайно нахална проява. Много търпение пък ще ви е необходимо, ако решите да увенчаете почивката си и с флирт. В България точността не е на мода и закъснение от петнайсетина минути се смята за нещо напълно нормално. Затова, ако обектът на вашия флирт е местен човек, не забравяйте, че българите са скарани с точността.

Който плаща – той поръчва музиката!

За почивката си в България обаче не се налага да изучавате кирилицата. Всички обозначения – имената на улиците, надписите върху опаковките на стоките и менюто в ресторанта обикновено са изписани и на латиница. Откакто България е членка на ЕС, многоезичието е част от ежедневието на българина. Ако въпреки това възникнат проблеми с разбирателството, знайте, че българите са изключително любезни хора. Включително към германците, които в очите на местните хора са едни от най-платежоспособните, а оттук - и най-важните чужди туристи по българското Черноморие.”

fortisimo.eu

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Много се пие в тази държава! И в Европа го знаят.

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414