Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Идва ли краят на еврото?

Е-мейл Печат ПДФ

Идва ли краят на еврото?Вече няколко години непрестанно се говори за края на еврото. Но в последните месеци мълвата се разнася със страшна сила. Помагат й продължаващата криза в Европа, предфалитното състояние на Гърция и бруталното покачване на нивата на лихвите в Италия и Испания.

Дали финансовите проблеми в общността са достигнали онази точка, която поставя под въпрос съществуването на единната валута?

Ако си задавате този въпрос, то непременно в горещините през сезона на почивките трябва да се разхладите с книгата „Трагедията на еврото”, пусната на родния пазар от Издателска къща МаК. Автор на любопитното четиво е изненадващо младият учен Филип Багус, германски икономист и професор по икономика в университета „Крал Хуан Карлос” в Мадрид.

Идва ли краят на еврото?„Достъпно, с аналитична дълбочина и с остро чувство към икономическите детайли, Филип Багус описва перверзната институционална среда, в която е създадено еврото. Това е история, пълна с интриги, с икономически и политически интереси; вълнуващ сюжет, в който политици от най-могъщите държави на Стария континент се борят за власт, влияние... И докарват еврото – и целия Европейски съюз! – до ръба на пропастта. Изключително навременна книга, чиято мисия е да помогне за връщането към стабилна парична система – както на Стария континент, така и по целия свят”.

Това е описанието на книгата, която стига до нас една година след европейската си премиера. Според четивото еврото не е това, на което сме се надявали, а политически управляван проект, обречен на провал. Освен по политическа линия това ще бъде предизвикано от лошите банкови практики и експлодиралите задължения в публичния сектор, на които вече ставаме свидетели. Според Багус аналогиите с долара са основателни, а на двете валути предстои оспорвана надпревара към дъното.

След като прочетете книгата обаче едва ли ще оставите спестяванията си в евро. Може да последвате примера на гърците – да ги закопаете в друга валута, натъпкани в буркани, защото икономическото положение в евро зоната е твърде нестабилно. Иначе не всички гърци копаят дупки в двора, по-умните просто изнасят спестяванията си в чужбина.

fortisimo.eu

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Идва ли краят на еврото?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414