Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам животните

Е-мейл Печат ПДФ

Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам животнитеГадно племе сме ние българите. На всички, които ще ми скочат веднага, да кажа, че изобщо не ме интересуват сравненията с другите народи. Има ли и други такива и колко са?

Тук е нашият дом, в тази страна и в тази държава, която по-често правим кочина и в прекия и в преносния смисъл.

Нямаме нито срам, нито милост, нито почит, нито респект – към нищо. Нито към живите, нито към мъртвите. Дали живеем в столицата или в някое забравено от Бога селце няма значение… Въобразяваме си, че сме добри, състрадателни, благотворителни, гостоприемни, работливи, ученолюбиви, начетени, гениални…

А всъщност сме безбожници, събрани на едно парче земя, райско кътче от планетата. Чудя се как да обобщя тази наша национална черта, дълбока симбиоза от злоба, завист, примитивизъм, жестокост и всякаква липса на ценности в едно. Как ли се нарича отсъствието на човечност?! Сравнението с животните би обидило животните, защото при тях оцеляването е на друго ниво.

Всеобщата злоба към богатите, успелите, известните – някак мога да я приема. Бих приела и непрекъснатото плюене по политиците, които „са ни докарали дотук”, а ние къде ли бяхме през това време. Ще се опитам да приема и завистта и злобата към талантливите, към мечтателите. Но не мога да приема ужасното отношение към чуждото нещастие и към мъртвите.

Злополука, нещастен случай, катастрофа, убийство – дори тези неща не могат да ни накарат да сведем глава и да помълчим. Коментарите и в интернет пространството, и в реалния ни живот понякога могат да ни стресират. „Толерантните” българи смятат, че циганин и турчин могат да умрат и това няма да е голяма загуба. „Толерантните” българи смятат, че жените не може да употребяват алкохол. И да имат разкрепостено поведение и ако го правят, заслужават да умрат. „Толерантните” българи смятат, че могат да ровят в живота и душата на всеки, който е решил да е различен от тях, да мисли различно и да живее различно. Най-лошото от всичко е, че „толерантните” са много.

Господ шегува ли се с нас?!

Да не чета коментари (без значение къде са писани), ме посъветва скоро една приятелка. Ама това е живота ни, бе хора. Същите коментари можеш да чуеш и на входа, в който живееш, на работното си място,  в кварталната градинка, от всеки отворен прозорец или кръчма, от радиото, от телевизията.

Ние сме такива, няма значение къде се намираме. Моите извинения към онези, дето „тези неща не ги засягат”, които са си направили своя малък свят и се опитват да се опазят. Колко успяват, те си знаят.

Обидно ми е, тъжно ми е, ядосано ми е, отвратително ми е за всичката помия, която изливаме всеки ден един върху друг. Примитивно и бедно живеем, така се и държим. Държим се така сякаш сме застраховани срещу нещастието, но всъщност то някой ден звъни и на нашата врата. Не можем да се радваме на чужд успех, не можем и чуждата мъка да споделим. Жесток народ сме и ако нашата жестокост ни движеше напред и нагоре, от българската нация нямаше да има по-велика.

Всичко има по тази земя, не можем да бъдем винаги и само добри. Но мярката се изгуби някъде.

Нямаме нито култура, нито съзнание, нито душевност. Заслужаваме си всичко, което си имаме. И политиците, и мизерния ни скапан живот. Измъчва ме мисълта, че целокупният български народ има нужда от психиатрично лечение, за да се опомни.

Нашата красива страна, всъщност е една странна държава, в която хората напълно са се изгубили.

Не знам чия беше тази мисъл, но аз все по-често я споделям: Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам животните. Точно така е!

За fortisimo.eu – Нели Русева (снимка: adrants.com)

 

1 коментара

 1. За съжаление - самата истина :(

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Колкото повече опознавам хората, толкова повече обиквам животните

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414