Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Популярността тежи, а пълното отдаване на работата унищожава

Е-мейл Печат ПДФ

Сигурно почти всяко малко момиченце иска да стане певица, актриса и да е известна. Когато са малки децата дори не предполагат какво нещастие си пожелават. Те просто подражават на големите момичета с хубави тоалети и гримове и тайничко искат да бъдат на тяхно място.Сигурно почти всяко малко момиченце иска да стане певица, актриса и да е известна. Когато са малки децата дори не предполагат какво нещастие си пожелават. Те просто подражават на големите момичета с хубави тоалети и гримове. Тайничко искат да бъдат на тяхно място.

Защо се сетих затова ли? Силно ме потресе новината за смъртта на Ейми Уайнхаус. Девойче на едва 27 години, а толкова известно.

Няма я вече, отиде си. Във Facebook запреливаха предположения каква е причината за трагичния й край, но повечето теории се обединиха около дрогата и алкохола. Разни чичковци размахваха пръст и осъждаха момичето, че е залитнало по грешния път, но сигурна съм, нито един от тях не помисли какво я е накарало да посегне към забранения плод. А защо никой не се замисли преди да я осъди как се носи този товар от огромна популярност, камери, прожектори, папараци и непрекъснат интерес към личния живот. Вярно е, че не това е начинът за справяне със стреса, но в един момент психиката явно не издържа и човек залита.

Разсъждавам над тази тема, защото в известна степен, разбира се хиляди пъти в по- малки мащаби, съм се чувствала като нея. Бях на 19 когато се явих на конкурс за говорител в местната кабелна телевизия. Никога не съм искала да се занимавам с това и не знам кое ме привлече натам, но като на шега (или не) ме одобриха и попаднах в един вълшебен свят. Разбира се в шуменските телевизии не всичко е толкова вълшебно както си го представят хората, но още от първите месеци работа започвах да усещам товара, който щях да нося години наред. Не можех да мина по главната улица без да ме сочат с пръст, не можех да вляза в магазин без да се зачудят откъде ме познават, не можех да си позволя да изляза с рошава коса или раздърпани дрехи. Между другото това не съм го правила и преди работата ми в телевизията.

Чувстваш се като забодена под микроскоп пеперуда, която наблюдават. Така и не можах да свикна със соченето с пръст, но аз ви говоря за град като Шумен, а представете си какво е положението на Ейми Уайнхаус в Холивуд. Тя не може да се скрие, познават я навсякъде, това е товар, който не всеки може да носи. Питам се защо тези малки момичета, изпълнени с толкова амбиции, искат да бъдат известни? Наред с популярността, с която се сдобих съвсем без да искам, работата ми беше свързана с огромен стрес. Ще повярвате ли, че в началото всяка вечер, прибирайки се след емисия новини у дома, аз се затварях и плачех. Само така си изливах огромното притеснение, от което така и не се отървах. Помня, че ставах на огромни червени петна от стрес, помня, че дълго след като легнех не можех да заспя. Ще си кажете, тази пък за каква се е помислила, показвала се по телевизията и вече се мисли за голямата звезда.

Не говоря затова, става дума за огромния стрес, който ти причинява вниманието на хората. Още повече завърших образованието си в съвсем друга област и нямах никакъв опит в сферата на медиите. Учех се от всички колеги, от всеки вземах по нещо, трябваше да се доказвам ден след ден. Сега като се замисля съжалявам, че толкова се бях вманиачила в работата си, защото това ми отне ужасно много.

Сега си давам сметка колко смешна съм била в очите на колегите, които се връщаха оттам, където аз тепърва отивах. Надявам се да са ми простили грешките на младостта. В такива условия преминаха близо 9 години докато се разделих с телевизията. В този момент ме заляха с поне 6 предложения за работа, кое от кое по-примамливи, но аз усещах, че имам нужда да спра. Знаех, че тази съвършена машина, наречена организъм, някой ден ще ми отмъсти затова, че работех дори насън. Така си дадох почивка.

Да, но който е свикнал да работи на такова натоварване знае, че не се почива току така. Започнаха да се появяват разни заболявания, за които и не бях подозирала, че съществуват. Сблъсках се и с диагноза, за която по-късно разбрах,че се нарича паническо разстройство и, с която хората прекарват години наред, а някои и с нея си отиват. Слава богу успях да преживея и това за месеци. Малко по-малко започнах да стъпвам на краката си, да се отърсвам от преживяния стрес и да поглеждам напред.

Оттогава съм си обещала, че ще се обичам, ще почивам, а работата си ще оставям в офиса. Питам се ако трябваше да се върна назад бих ли избрала отново да работя това?

Сигурна съм, че отговорът пак  щеше да е положителен. Телевизията ми отне, но и ми даде страшно много. Това е тръпка за цял живот... Всъщност това е начин на живот. Но всичко трябва да е в умерени граници.

Дълго мислих дали да се подпиша под този текст и реших, че няма какво да крия. Ако тези 20-30 реда помогнат на дори един човек да се замисли, че ние и здравето ни сме най-важни и нито една работа, твърде добре платена, не могат да заменят това, ще бъда щастлива.

За fortisimo.eu историята разказа Силвия Терзиева (снимки: kliuki.info)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Популярността тежи, а пълното отдаване на работата унищожава

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414