ФортисимоКак да накараме детето да яде плодове и зеленчуци

Е-мейл Печат ПДФ

Как да накараме детето да яде плодове и зеленчуциПонякога наистина се оказва проблем научаването на детето да консумира така полезните плодове и зеленчуци. За да го стимулирате първо да опита, а после и да привикне към тях, myfelicitas.com предлага няколко малки трика.

Различните вкусове

Пъхвайте му в устичката малки късчета от различни плодове и зеленчуци, докато привикне с техния вкус. Така, то ще открие различните вкусове – сладко, кисело, тръпчиво и т.н.

Сурови и сготвени

Приготвяйте му плодове и зеленчуци по различни начини – сурови, печени, варени, поръсени със сирене или билки и подправки.

Не се изненадвайте, ако детето ви предпочита някои от зеленчуците сурови, а други сготвени. Повечето зеленчуци придобиват по-силен вкус при кулинарна обработка, а някои от тях дори леко нагарчат, което може да не се хареса на детето (впрочем, както и на някои възрастни).

Апетитно оформени

Как да накараме детето да яде плодове и зеленчуци

Дайте простор на фантазията си и намерете различни забавни начини да сервирате плодове и зеленчуци на вашето съкровище. Можете, например, да изобразите с парченца плодове първата буква от името на детето или да направите забавни фигурки от зеленчуци – лице, гъбка, лодка и пр.

Вие, може би, сте забелязали, че вашето дете е по-възприемчиво по отношение на плодовете и зеленчуците, ако му ги предлагате нарязани на тънки ивички, уж между другото, докато приготвяте вечерята. За да направите плодовете и зеленчуците по-атрактивни, добавете или ги украсете с кисело мляко, сирене, извара или мед.

Опитайте да поднесете плодовете или зеленчуците на вашето дете под различна форма – нарязани на малки кубчета, на по-големи резени, настъргани, пасирани или дори във вид на пюре или нектар.

Витамини А и С

Когато избирате дневното меню за своето дете, включете плодове и зеленчуци, богати на жизненоважните витамини: витамин А (моркови, спанак, кайсии) и витамин С (домати, зелени чушки, портокали).

Създайте традиция да сервирате плодове или зеленчуци, богати на витамин С, в комбинация с храни, съдържащи желязо като червено месо, тъмнозелени зеленчуци, хляб, фасул, грах, леща. Витамин С подпомага усвояването на желязото, а липсата на желязо може да бъде проблем за малкото дете.

Бъдете креативни

Ако въпреки всичките ви усилия, вашето дете отказва да яде плодове и зеленчуци, вие трябва да намерите креативни начини да вмъквате тези полезни храни в менюто му. Ако детето ви обича спагети, направете соса към тях с домати. Ако предпочита супи или яхнии, сложете в тях моркови и т.н.

Източник: myfelicitas.com

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Ново от Мама + Тате = Аз

  Популярно от Мама + Тате = Аз

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  Още в Мама + Тате = Аз

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates

  Още от Това е лично

  You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Как да накараме детето да яде плодове и зеленчуци

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414