Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Невероятно, но факт: абсурдът дебне отвсякъде

Е-мейл Печат ПДФ

Невероятно, но факт: абсурдът дебне отвсякъдеТакъв народ като нашия никъде го няма. Твърдим, че държавата ни е виновна за "положението", в което се намираме. А всъщност, държавата – това са хората.

Твърдим, че политиците ни лъжат, ограбват, мамят и прочие, а ние си ги избираме, пък и в някакъв леко изменен вариант постъпваме точно като тях.

Този и онзи, видели се с малко власт, си мислят, че са хванали бога за рога. Държат се с подчинените си, така сякаш им дават милиони евро заплати, а пък те видиш ли – по цял ден си почесват кълбовидните принадлежности, дето са им между краката.

А истината е съвсем друга. За 400-500 лева т. нар. служители са готови да вършат всичко, като се почне от изхвърляне на боклук, миене на подове, тоалетни и чинии, та до правене на орална любов...

За съжаление към днешна дата няма някой като Левски, Ботев или Раковски, който да ни поведе към свободата; към извоюване на правата ни, които са наше рождено право. За съжаление, в съвременното BG, няма някой овчар, който да поведе стадото.

Защото сме овце (а не кучета)... Съзнанието ни, интелектът ни, привичките ни – всички тези наши черти са с овчи характер. Толкова сме комплексирани, че не вярваме, че можем да получим нещо добро и се съгласяваме да сме роби в собствената си държава – роби на задръстеното си съзнание. Роби сме на несигурността си, на схващането, че не сме достатъчно способни.

Като потребители, клиенти и купувачи сме арогантни, нагли и несъобразителни. Мислим и действаме, водени от егоистичното си чувство, че с 20 лева сме всемогъщи. Голяма гордост е да притежаваме парцалки с надпис "Adidas", "Puma", "Kappa" и прочие, които обаче реално са произведени от група китайчета в някое забравено от бога място. Чувстваме се превъзходно, когато си купим я GSM-че, я някоя друга Hi-Tech приумица, но гости у дома рядко каним. Скъпоценните ни 200-300 лева са отишли не за някоя бака боя или нови тапети (като начало), а за блузчица, козметика или нов модел телефонче, и по тази причина ни е неудобно да поканим някого вкъщи, защото домът ни прилича на "кочина".

Горди сме, лесно раними и чувствителни на теми като пари, коли, жени и майсторлък. Повечето жени твърдят, че са големи майсторки в леглото, а мъжете преспали с тях, не са на същото мнение. Повечето пък мъже твърдят, че са способни, отговорни и сръчни, а жените им следват максимата "Майстор Тричко може всичко" и съвсем сами си поправят ел. уредите у дома и абсолютно безпроблемно отпушват канала в банята.

Завистливи сме. До толкова сме завистливи, че видим ли някой по-особен, знаещ или чаровен от самите нас, сме способни да го очерним, да го смачкаме като въшка, да го оплюваме. А в същото време сме толкова лицемерни и страхливи, че дори не можем директно очи в очи да кажем на някого, че не го харесваме.

Далавераджии сме – винаги гледаме да минем по "тънката лайсна" и да прецакаме, колкото се може повече хора. Но когато нас ни прецакат, се жалваме и се чудим защо именно на нас се е случило такова нещастие. Умните, съвестните и смелите бягат в чужбина. Не се махат, защото не обичат държавата си, а защото тук реализацията е много лабилно понятие – за да успеят трябва да постъпват като далавераджиите. Иначе стават жертви на гореспоменатите, защото тук в сила е законът на Джунглата: "Изяж, за да не бъдеш изяден".

И съдебната ни система е корумпирана; и в университетите е пълно със знайни и незнайно корумпирани професори; и ченгета подкупни има колкото щеш. Решиш ли да "въстанеш", да изразиш гласно мнението си, да отстояваш позицията си – то тогава със сигурност ще загубиш "играта". В единия случай мнението ти остава нечуто, неразбрано, незачетено, а в другия – биваш заклеймен като мърморко, неблагодарник или некадърник.

Спасение няма от никъде. А абсурдът дебне отвсякъде...

За fortisimo.eu – Ваня Тенева

 

1 коментара

 1. Невероятно!!! Знам, че преповтарям част от заглавието, но това е и най-точната (според мен) оценка. Толкова много истини за българина, събрани на толкова малко място... Друго достойнство на статията е простотата - да, всеки би казал, че това са известни истини, но проблемът е, че никой не ги изрича. Има случаи, когато най-важно е очевидното да се изрече гласно /нека си припомним емблематичния край на "Новите дрехи на царя"/ Лично за мен голям плюс е и фактът, че текстът е лишен от онова изкривено чувство на патриотизъм и национално самочувствие, даващо повод за кух оптимизъм: "Нещата ще се оправят!"

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Невероятно, но факт: абсурдът дебне отвсякъде

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414