Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Ще четеш книга? Толкова ли ще е скучно на морето?

Е-мейл Печат ПДФ

Ще четеш книга? Толкова ли ще е скучно на морето?Предстои ми да замина на море, а за почивката си купих книгата „The Rough Guide to Sci-fi movies”. Когато мой приятел попадна на четивото, възкликна: „Ще четеш книга? Толкова ли ще е скучно на морето?”.

Естествено се пошегува. Но подобна реплика за пореден път ме хвърли над размисли за собствените ми способности да чета и колко често оставям книгите на средата.

Страшен проблем ми е, така и не си изградих навик да чета редовно. И изключително завиждам на хората, които успяват с лекота да преполовят безброй книги и това им доставя удоволствие и развива въображението им. Смятайте, щом една от любимите ми поредици е „Хари Потър”, колко съм чел, а не съм на 15. За да се справя пък с първия том от „Фондация” на Айзък Азимов, ми отне около година. Имам, разбира се, всякакви извинения затова, но главното е, че прехвърлям по цял ден статии в интернет, което си е натоварващо. След това изобщо нямам желание да хващам книга. За мен това не е почивка, а ми се ще да преодолея тази психическа бариера.

„Любовта” ми към хартиените произведения датира още от училище, когато беше задължително да четем. Така и не приключих класики като „Под игото” и „Тютюн”. Страшно изморителни ми се струваха, пък и на детска възраст доста далечни ти изглеждат проблемите на възрастните. В един момент телевизията, игрите и интернет ме погълнаха и съвсем изключих от ежедневието си дейността четене.

От нищожното количество четене се поражда и липсата ми на по-богат речник, красноречиво изказване, покрай които настъпват чести обърквания при писане и обяснения. Разбира се, и километрични изречения, които се опитвам да избягвам, но не винаги успявам. Четенето си е необходимо, определено! Особено за младите хора, чиито изказ и способности за правопис са под всякаква критика.

Като почитател на киното, доста повече предпочитам да отдам вниманието си на някой филм, вместо да си тормозя мозъка с буквите. Но пък така не създавам собствена визия за идеята, не акумулирам определени образи и впечатления, а се уповавам на видяното и внушеното. Ако човек обаче си го влече нещо, няма как да избяга, а при мен това са филмите. Надявам се обаче, че все ще успея да отделя едно ъгълче от сърцето си за книгите, защото желанието го има, но явно е необходима повече воля.

За fortisimo.eu – Карим Букорт (C.O.Z. Blog)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Ще четеш книга? Толкова ли ще е скучно на морето?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414