Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


MTV поколението си отиде

Е-мейл Печат ПДФ

MTV поколението си отидеТочно преди 30 години в САЩ стартира първият музикален канал в света, наречен MTV. Медията тръгна с рок профил и с хита на Багълс "Video Killеd The Radio Star".

Предсказанието на групата, а и на ТВ канала така и не се сбъдна. Интересът към радиостанциите се запази, дори се пренесе в мрежата, а зрителите на MTV все по-често предпочитат сами да избират клиповете, които гледат в YouTube. На 30 години рейтингът на музикалния канал е по-нисък от всякога, а програмата им е пълна не с клипове, а със сериали.

MTV поколението си отиде

Факт е, че MTV наложи една нова медийна естетика, създавайки жанра музикален видео клип. Отрочето на канала обаче отдавна стана пълнолетно и излезе от дома на мама. Клиповете се развиват, но в он-лайн пространството.

Едва ли някой може да се сети „Коя бе последната MTV сензация, която остави света без дъх?”. Не мога да отговоря на този въпрос, но знам причината която ни доведе до края на попкултурните чудеса. За да разберем настоящето обаче, трябва да се върнем в миналото.

В началото на декември 1983 г. по MTV дебютира клипът на Майкъл ДжаксънThriller”. 14-минутен музикален филм на ужасите, който комбинира в себе си история, сюжетни изненади, невиждани дотогава визуални ефекти, уникални танци и поп звучене. „Всички деца избягаха от училище, за да видят клипа, беше толкова важно”, спомня си певицата Мери Джей Блайдж. През 2009 г. “Thriller” се превърна в единственият музикален клип, внесен за съхранение в Библиотеката на конгреса заради своите културни, исторически и естетически заслуги.

Славният успех обаче има и интересна история. Майкъл Джаксън бързо усеща потенциала на платформата MTV, но няколко месеца по-рано телевизионният канал отказва да върти клипа към песента “Billie Jean”. Чернокожи в тяхната медия не се допускат. И това само преди 30 години. Няколко месеца след представянето на албума “Thriller” обаче Майкъл става толкова популярен, че идеята за музикален канал без неговата музика започва да звучи нелепо. Така Джаксън се оказва първият афроамериканец, който разбива цветната бариера на канала. От MTV осъзнават зависимостта си към уникалния изпълнител и му предлагат да съфинансират следващия му клип – точно към песента “Thriller”. По това време издателите на Краля на попа CBS Records не са били убедени, че си струва да инвестират в кратки филми. Затова Майкъл и MTV сами плащат за видеото. Изведнъж се оказва, че новият творчески жанр е идеално средство за маркетинг. Благодарение на уникалния успех на проекта “ThrillerMTV успява да спечели бързо огромна аудитория, а едновременно с това албумът на Джаксън разбива всички рекорди по продажби.

MTV поколението си отиде

Да, но ако ротацията два пъти на час за дългата версия на клипа “Thriller” преди 30 години е било печелившо решение, то днес огромното предлагане погуби идеята за музикален канал. Още повече, че на клиповете отдавна се гледа единствено и само като на средство за реклама. Идеите, иновациите и естетиката остават на заден план. А всъщност точно те дефинираха успеха на Майкъл Джаксън.

В настоящето масовият вкус не е толкова еднороден, и това е една от причините, поради които трудно се задоволява. През първата си година MTV стартира с набор от максимум 200 клипа, а сега в дигиталните им архиви има над 9 млн файла. Как зрителят може да открие сред океана от песни любимата си музика? Може, но в интернет, защото там ти сам си пускаш клиповете.

Заради музикалната индустрия почитателите на MTV бяха превъзпитани да харесват еднодневки, хитове, които блесват и изгарят бързо, защото зад тях чакат други, жадни за внимание и продажби продуценти. Изпълнителите от своя страна губят все по-голяма част от своята индивидуалност. Опитите за оригиналност се потушават от констатацията „публиката е виждала всичко”. Дали?

Благодарение на своя комерсиализъм MTV се пенсионира на 30 г. Доказателство за това е фактът, че в музикалния канал звучи все по-малко музика. Медията оцелява на гърба на реалити проекти и все повече сериали с тийн насоченост.

Затова ако очакваме чудеса, трябва да насочим погледи към интернет платформите. YouTube вече роди първата си сензация Джъстин Бийбър… Но си мисля, че истинският бум предстои. И въпреки това мащабите си остават несъизмерими. През целия си период на въртене в YouTube песента на Lady GagaBad Romance” била гледана 403 млн. пъти (абсолютен рекордьор в сайта). Докато през ноември 1991 г. клипът на Майкъл ДжаксънBlack or White” дебютира едноверменно в 27 страни с безпрецедентната аудитория от 500 млн. зрители.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимки: fredseibert.com)

 

2 коментара

  1. Малко критика? Защо е изтъкнат само Майкъл Джексън като "продукт" на MTV? Не мисля, че е само той. Говорим и за имена като Nirvana, Metallica, Backstreet Boys, Britney Spears, Christina Aguilera... Относно Lady Gaga (403 млн.) - не е тя най-гледаната в историята на Youtube, a "Baby" na Justin Bieber (600 млн.) ...
  2. Майкъл Джаксън не е продукт на MTV, а е по-скоро създател на канала. Без това да звучи преувеличено. Продуцентите на MTV добре са го казали: “Michael, if it wasn’t for you, there would be no MTV”. Преди и след появата на “Thriller” нито един от изброените от теб изпълнители не е успял да преповтори успеха на клипа (а за продажби да не говорим). Краткият филм на Майкъл е резултат от много благоприятни стечения на обстоятелствата, които едва ли ще се формират отново, за да предизвикат следващ подобен феномен. Иначе уточнението за Бийбър е наистина полезно. И все пак тежестта на една (еднократна) световна премиера на клип е много по-голяма от бройката на гледанията за видео, което е достъпно нон-стоп в мрежата, нали?

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично MTV поколението си отиде

Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414