Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Тетевен е раят в планината

Е-мейл Печат ПДФ

Тетевен е раят в планинатаРазглеждал съм доста снимки от Тетевен, отбелязвал съм красотата на природата и града, но уловената хубост в пиксели не може да се сравнява с истинското величие на този балкански рай.

Сгушен в полите на Стара планина, Тетевен предлага хлад през лятото и меко време през зимата. Накъдето и да погледнеш в града над хоризонта се вият величествени върхове, някои от които достигат височина от 2 100 метра. И за да е разкошът пълен, през центъра на Тетевен минава и река Вит. Нужни са ти седмици, за да разгледаш района, но ти трябват 5 минути, за да усетиш духа на града.

Тетевен е раят в планината

На входа те посрещат седем каменни букви, които изписват името Тетевен. Аналогиите с холивудския хълм са неизбежни, макар мащабите на „табелата” в планинското селище да са доста по-малки. Не може да не ти направи впечатление чистотата в града. Тя не е само по улиците. Дворовете са също подредени, цветя има навсякъде, включително и в саксии под уличните лампи. Фасадите на сградите са също добре поддържани, повечето са във възрожденски стил, макар да не липсват и по-модерни постройки.

Тетевен е раят в планината

Спокойно може да изпиташ културен шок от отношението между местните. Шофьорите по тесните улички често намалят скоростта или направо спират, за да поздравят или заприказват минувачите. Въпросът „Къде отиваш” обаче се счита за проява на лошо възпитание. Но пък пожеланието „На добър час” е задължително. Вместо да играят на компютърни игри в къщи, децата от Тетевен тичат по улиците и карат масово колелета.

С изненада открих, че през деня домакините ни не заключват входната си врата. „Не помня на тази улица да е ставала кражба”, обяви чорбаджията и добави „Имам комшии, които не заключват и колите си”. Всъщност трудно може да стане някаква кражба, защото по улиците непрекъснато има хора. Пък и наистина всеки познава всеки.

Тетевен е раят в планината

Заради ограниченото време успяхме да посетим само две от природните забележителности на местността. Изкачихме се на връх Острич, издигащ се до село Бабинци. До малкото населено място, в което само три къщи имат течаща вода, се стига по тесен път с изключително опасни завои. На входа на селото трябва да оставите колата. В подножието на върха пътеките стават тесни, но изкачването не е чак толкова трудно. На самия връх има построен параклис – „Покров Богородичен“, ключът за него се пази някъде в селото (трябва да го вземете и върнете), но кой ще се впечатли от една малка постройка когато наоколо се извисява истинска катедрала – природата.

Тетевен е раят в планината

Легендата за построяването на параклиса обаче е доста интересна. Тетевенчани разказват, че Острич е бил вулкан, а един път в годината всяка възрастна жена от Бабинци трябвало да се изкачи до кратера и да пусне в него един камък. В продължение на години запълнили дупката, а върху нея построили дома за молитви.

Тетевен е раят в планината

Грехота е да посетите Тетевен и да не видите водопадите на река Козница. До тях се стига по изключително красива еко пътека, наречена „Под пръските на водопада”. Тя продължава 600 метра и преминава през кокетни мостчета и опасно хлъзгави участъци. В края на пътя се намират двата водопада. По-буйният е 15-метров и се казва „Скока”. В дясно от него се извисява още по-висок водопад (50 метра), който обаче е непостоянен. За щастие предният ден бе валяло и успяхме да видим как се стича вода и от него. Точно в подножието на падащите пръски са поставени няколко беседки, на които можете да отдъхнете и похапнете.

Тетевен е раят в планината

Летните вечери в Тетевен придават ново значение на думата прохлада. Климатици в този град не са нужни. Чистият и хладен въздух ти позволява да спиш като къпан.

Тетевен е раят в планината

На сутринта трябваше да тръгнем рано. Но получих покана за повторно гостуване, която с удоволствие приех. Има толкова още неща, които искам да видя: Гложенския манастир, връх Червен, пещерата Съевата дупка и Историческия музей, който е сред Стоте национални туристически обекта. А и тетевенци са мили и гостоприемни хора. Природата около тях ги е имунизирала от градския стрес, нервността и технологичното обсебване.

При първа възможност посетете Тетевен, защото едно е да ти разказват за него, друго е да го видиш с очите си. Не случайно Иван Вазов е написал: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“. Потвърждавам!

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов

 

2 коментара

 1. Нашият град е един от най- красивите в Българи! Но,за съжаление младите хора нямат бъдеще в него.Общината направи всичко възможно да съсипе всички прдприятия .Няма кино, театър,концерт , защото общината няма пари за такива ненужни неща!!!!!
 2. Taka e na wi sega demokraciq stoite gladni i bez rabota

Добавете коментар

Сподели във Facebook

Ново от Това е лично

Реклама

Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


Вход за потребители

Слушай Форте радио он-лайн

Хороскоп

ВиК - Шумен ООД

В и К - Шумен” ООД

Още от Това е лично

Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

Лично във Facebook


Κατασκευή ιστοσελίδων
joomla modules templates
You are here: Home Това е лично Това е лично Тетевен е раят в планината

Приятели

 • Форте радио - силата да бъдеш информиран
 • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
 • Лимонче с лед - блогът на Рошо
 • Българите в Австрия - блогът на списанието
 • Бела - онлайн издание
 • ШУМ.bg - newspaper online
 • Шумен City - Порталът на Шумен
 • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

Контакти

Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

 • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
 • Телефон: 088 683 538 6
 • Email:  и
 • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414