Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Да потънеш за 6 стотинки

Е-мейл Печат ПДФ

fortisimo.euНа всички ни връщат ресто – в хранителния магазин, например. Дребни стотинки. Както повечето хора, може би, така и аз не прибирах тези монетки в джоба си. Често съм попадала и в обратната ситуация – не ми достигат 1-2 стотинки и ги нося при следващото пазаруване.

На всички ни е ясно, че това минава само в кварталната бакалия, където продавачките ни познават, защото всеки ден минаваме оттам.

В хранителния магазин е възможно – там на хората не им прави впечатление формата на парите, а тяхната стойност. Те очевидно могат да направят и компромиси. Не навсякъде обаче е така.

Досега за мен разбрахте, че често пазарувам – по този признак не се различавам от вас. Следващото нещо, което ще научите за мен е, че се возя в автобусите на градския транспорт. Тук може би се различавам от някои. Държа да уточня, че линията, която ползвам, се обслужва редовно и нямам намерение да критикувам.
 
Колко от вас обаче могат да се похвалят, че контрольор ги е псувал, понеже 1/3 от стойността на билета е дадена под формата на дребни стотинки? По принцип съм от онези, дето винаги си приготвят точно пари, за да улеснят процеса на купуване на ценната хартийка. Е, едно утро не го направих. Закъснявайки за работа, тичах към спирката, бясно увивайки шал около врата си. Пристигнах навреме. Зарадвах се. Отдъхвайки си, започнах да бъркам в портмонето си за стотинки, без ясна представа какво всъщност е останало в него от предната вечер.

fortisimo.euОказа се, че имам единствено монети. Започнах да ги броя. С ужас осъзнах, че не ми достигат 6 стотинки, за да си купя билет. Човек винаги има избор – единият беше да се прибера вкъщи, да взема пари и да поръчам такси. Избрах друго. Поисках от една жена на спирката до мен. Поисках 6 стотинки назаем. Изпитах невероятен срам, ужасно неудобство (убедена съм, че съм имала мъртвешко изражение). Жената ми помогна с думите „На всеки се случва.” А аз си помислих „Винаги има първи път”.

Оттогава прибирам рестото от покупките в хранителния магазин. А реших да споделя това ужасно преживяване от благодарност към тази дама, която ми помогна в адски неудобен за мен момент. И защото вече се издължих. В съзнанието ми обаче се оформи още една максима. Имам предвид, освен онази за времето – колко дълги са 5 минути зависи от това дали си в тоалетната, или чакаш пред нея. Стойността на 6 стотинки зависи от това дали ги имаш в момента, когато ти потрябват.

fortisimo.euЗнаете ли, че по времето на социализма билетчето за градския транспорт е струвало точно 6 стотинки? Аз го научих след тази случка. Това е една моя тъжна градска история, която завърши с щастлив край. Имам и весела, пак автобусна, но тя е с тъжен финал. Оставям я за следващия път.

За fortisimo.eu от една постоянно пътуваща

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Да потънеш за 6 стотинки

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414