Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Ела, тати, да умрем заедно!

Е-мейл Печат ПДФ

Ела, тати, да умрем заедно!Преполовил вече двадесет и втората си година, все още нямам шофьорска книжка. Срам и позор, и липса на мъжка чест. ‘Айде, бе!

Веднага, щом навърших пълнолетие, претърпях челен сблъсък с желанието на майка ми да изкарам шофьорски курс. Помисли си, казвам, мамо: дали искаш да ме гледаш жив, здрав и свободен пешеходец? Или ще ми носиш цигари на свиждане в Софийския централен, затова че съм размазал няколко с колата и съм нямал късмета да умра с тях?

Този тип разговори са тегави. Стремежът към развитие на общи умения влиза в пряка конфронтация с трезвата преценка на собствените възможности. Сега като се замисля – на майка ми поне никога не й се е налагало да ме вкарва в правия път. Щото аз ни в прав, ни в крив, ни в черен път влязох. Още си седя на пешеходната.

Но и там не е сигурно, че няма да ме размажат.

Все още нямам никакво желание, в пристъп на паника, да отнеса оттатък света хората от някоя автобусна спирка. От всяко дърво свирка не става. От всеки човек – шофьор, също. Макар че за последните две изречения и обратното е съвсем вярно.

Разказвам ви това в светлината на последната самоубийствена идея, която роди българският гений. 16-годишните младежи да взимат временно удостоверение за управление на автомобил, като шофират с придружител до навършване на пълнолетие. Предложението е част от Националната стратегия за подобряване на безопасността по пътищата 2011-2020 г. Гласуването му предстои…

Моля ви, нека се направим на наивни! Нека си затворим очите и кажем, че в проекта не личи лобизъм. Нека повярваме, че водещ фактор наистина е безопасността, а не

очевидният интерес на фирми,предлагащи обучение.

Проста математика – падне ли долният праг за правоуправление се увеличава бройката на желаещите. Без значение дали някой ги придружава – приходите от тях ще бъдат осчетоводени. Майки и бащи ще купят законно книжки на непълнолетните си деца. А с техните книжки ще купят и своя комфорт – шофьор на разположение за вечерите, когато решат да ударят две-три водки. Така предвиденият от закона придружител на практика се превръща в придружаван.

Подопечен насобственото си хлапе.

Чувал съм… Виждал съм… Казвали са ми, че има фамилии, в които пиенето е свещено семейно занимание, без оглед на легалната възраст за участие в това. Обяснението: градусът сплотява семейството, един вид. Като играта на Монополи, само че с домашна ракия от казана в задния двор и салата от градински домати. За къде без салатата.

Ако българският законодател приеме това предложение – значи се е оказал в безизходица. Или го притискат огладнелите обучителни фирми, или капитулира във войната по пътищата. България е една от страните с най-много жертви на пътя в Европейския съюз. Като подмладим още младите шофьори и увеличим броя им, сякаш си признаваме:

„Уважаеми родители, не можахме да спрем децата ви да се убиват по завоите. За да не ги оплаквате сами – умрете на седалката до тях!”

Простете, ако образността не ви понася.

Ела, тати, да умрем заедно!

Вносителите на предложението посочват, че правоуправление на непълнолетни с придружител се давало и в други страни по света. Само че пропускат една подробност. За щастие това са страни с утвърдена култура на шофиране. В България културата на шофиране все още катастрофира всеки път, когато се срещне с комплекса „Вижте ме, карам кола! И много бързам. За гробищата.”

Десетки хиляди километри след последния разговор за моята шофьорска книжка си давам сметка, че може би съм подвел майка ми. Не че е била права. Просто съм я подвел. Не съм обяснил достатъчно добре съображенията си. Правя го сега.

Не искам да шофирам не защото съм чак толкова некадърен. Просто не вярвам, че освен с моята, ще мога да се справя и с некадърността на всички останали на пътя.

За fortisimo.eu – Рошо Иванов (iceandlemon.blogspot.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Ела, тати, да умрем заедно!

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414