Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Деца играят вън

Е-мейл Печат ПДФ

Деца играят вънЛятото е сезонът, когато децата не можеш да ги задържиш в къщи. Добре че е така, това е тяхното време! Ваканция, почивка, безгрижни игри и други деца, както и площадки.

Живея в хубав квартал, който има своя собствена атмосфера, има дух. Кварталната ни градинка е голямата и удобна градинка пред читалище „Тодор Петков” – Шумен.

Деца играят вън

Всяко лято в тази градинка се събират множество деца и техните родители, баби и дядовци. Малките играят, карат колелета, големите си стоят на тревата или тичат на групички. Родителите докато наблюдават децата си, също имат своето време за почивка и разтоварване. Общуват и разменят информация за децата си, за работата си, запознават се, и като малките също създават нови познанства и приятелства. И хората от третата възраст имат специално място в градинката. Ако изобщо може да има някаква специална среда, на това място я има. Хората се познават, срещат се тук, уговарят се, разменят полезни съвети и просто си прекарват времето приятно.

Деца играят вън

Безмълвен свидетел на тези срещи, на детския смях и глъчка, на родителските притеснения и радости, на дългите разговори на всички е бюст паметникът на Тодор Петков. Само той знае колко деца са играли около него, колко детски уста са шушукали точно под главата му първите си думи. Сигурна съм, че дори се забавлява, когато в горещите дни и вечери децата го освежават с водните си пистолети. Те са там по всяко време на деня и вечерта, сгушени, приклекнали до него, споделят му личните си „съкровища” и разказват първите си детски тайни.

Деца играят вън

Читалище „Тодор Петков” пък е едно от най- действащите читалища на територията на нашия град. Там често има концерти, има групи по танци, уроци по музика. Организират се изложби, тържества и концерти. Дейността на читалището не спира да огласява квартала с най-любимите на децата тържества и ги привлича да влязат и да заобичат изкуството.

Деца играят вън

Всичко е чудесно, само че цялото място около градинката, около читалището е може би едно от най-опасните места, където децата могат да прекарат времето и игрите си. От разпадналите се стълби на читалището стърчат ръждясали железа, които слава на Бога и на внимателните родители – все още не са направили беля. Встрани от читалището, където уж има детска площадка с люлки и пързалка, отново е твърде опасно място за децата. Там могат да се намерят също ръждясали железа, пирони, мръсни картони и какви ли не още неща. Точно тази детска площадка изглежда безлюдна, изоставена и мръсна, сякаш там никой от години не е стъпвал. А всъщност тя сигурно е една от най-посещаваните площадки в квартала. От време на време родителите я почистват, но тя има нужда от цялостно обновяване и обезопасяване.

Деца играят вън

Разбираемо е, че пари няма – никъде и за нищо. Обаче… За големите има, а за малките не.

Има пари за хубави лъскави магазини, заведения, бензиностанции, кръчми и кафенета под път и над път. За големите има развлечения. За малките има площадки, но те са малко. Прекрасната ни Градска градина с новия си облик наистина събира много деца, но тя не може да събира всички деца и през цялото лято. Кварталните градинки и площадки имат своя неповторим чар и атмосфера. Сигурно не се иска кой знае колко, поне да бъдат безопасни. Както в тази нашата, кварталната… Тя се нуждае, например, от една ограда към уличното платно, така че топките на най-малките и техните миниатюрни колелета да се спират, а и самите деца, защото те все още не знаят къде е опасно.

Деца играят вън

Всеки ден в тази градинка пред паметника на Тодор Петков, който децата галено наричат „Тошко”, други пък „Доктор Петков” ;), родителите обсъждат, предлагат, притесняват се и бдят за децата си. Докато хлапетата изживяват поредното си безгрижно лято. Надяваме се, че скоро ще дойде времето и на тази градинка, и там Общината да построи уютна детска площадка. Почти в сферата на мечтите всички ние, на които тази градинка е кварталната, се надяваме че може да се появи и някой добър човек, кандидат инвеститор, който гледа в бъдещето. Някой, който да направи едно прекрасно място за децата, защото колкото и изтъркано да звучи, децата са утрешните големи. И там, всички ние – и децата и възрастните ще бъдем нейните стопани и ще я пазим като нашите собствени домове.

Деца играят вън

Най-прекрасното на лятото е, че деца играят вън

За fortisimo.eu – Нели Русева

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Деца играят вън

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414