Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


По-бедните са по-суеверни

Е-мейл Печат ПДФ

По-бедните са по-суеверниВсеизвестно е, че по-религиозните маси от хора са и по-нискообразовани. Почти същият принцип се наблюдава и при суеверните. Макар че както можете да срещнете милиардер, който се върти три пъти, защото е видял черна котка, така е възможно да видите професор, който се кръсти.

Но дори и скептиците не могат да се отърсят напълно от двете явления. Повечето атеисти използват възклицанието „О, Боже”, а дори и най-големите реалисти знаят, че счупеното носи щастие, а разсипаната сол – нещастие.

Всъщност между религията и суеверията съществува историческа връзка. В Средновековието Църквата заклеймява вярата, че отделни предмети или животни предопределят нашето бъдеще. Това се е смятало за неморално, еретично или езическо разбиране, което било преследвано от Инквизицията. И въпреки опитите суеверията да се изтръгнат от европейската култура, те сякаш се утвърждават още повече.

Например, всеки четвърти германец вярва, че четирилистните детелини вещаят късмет, а черната котка – нещастие. Още по-голям е броят на хората – 36%, за които коминочистачът носи щастие, пише Deutsche Welle.

По-бедните са по-суеверни

От дълги години търговците от цял свят се възползват от нашите суеверия. Колко фигурки на слончета за късмет имате у вас? А колко жабки за пари стоят на секцията в хола? Има обаче и доста по-еротични суеверия. В Италия в нощта срещу 1 януари трябва да се носи червено бельо, защото то предпазва от зли сили и демони. Испанците имат друг новогодишен обичай, който пък е доста сладък. С всеки удар на камбаната те похапват по едно гроздово зърно. Така имат право на 12 желания през годината. От години насам в супермаркетите се продават пакетчета грозде с точно 12 зърна – конкретно за случая.

В Германия е направено изследване, което показва, че годишният оборот за суеверия достига до 25 млн. евро. Очакванията са за покачване с 50% през следващите 10 години. Благодарение на немския анализ става ясно, че колкото по-зле икономически е един човек, толкова по-голям шанс има да залитне към езотеричното.

Такава е ситуацията в Сърбия и България. И в двете страни ходенето по гадатели и лечители е по-популярно отколкото посещението при личен лекар. У нас суеверията дори са влезли в политиката. Министър-председателят Бойко Борисов не излиза без червен конец на ръката, който уж го пази от лоши очи. За да има ефект при обиколка на страната, то по-добре да си навие цяло кълбо прежда.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: alfawoman.info)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично По-бедните са по-суеверни

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414