Фортисимо



Научете децата да казват „не” на съмнителни типове

Е-мейл Печат ПДФ

Научете децата да казват Лято, жега, ваканция. Знаете ли къде е детето ви в момента? С кого е или пък с кого чати в социалната мрежа? Знаете ли какъв е планът му за днешния ден? Какво е измислило, за да бъде днес по-интересно от вчера?

Хиляди хлапета остават без графика, който имат през учебната година, и се впускат във всевъзможни приключения, които обаче ги превръщат в потенциални жертви на различни опасности. Родителите трябва да вземат сериозни мерки за сигурността на хлапетата си през ваканцията.

Съвети за това дава Томо Борисов. Той има специализирано полицейско образование и дългогодишен стаж в Националната служба за охрана. Собственик на "Секюрити Група Алфа", ръководител на Департамента за специална защита за армия, полиция и охранителни фирми. Председател е на Българската Джу-джицу федерация, Алфа-клуб „Да оцелееш” и „Международна асоциация по самозащита, лична охрана и сигурност”. Основните опасности за малчуганите са във водата, на пътя и като цяло навън.

Трафикът

Жертвите на трафик могат да бъдат продавани, лъгани, насилвани или подмамвани в ситуации, от които не могат да избягат. Много от тях са принуждавани да работят в секс индустрията като проституиращи или в порнографския бизнес.

Всяко дете може да стане жертва на трафик. Липсата на информация за проблема „трафик на хора” и насилието, което го съпътства, е основна причина за съществуването му в България. Ако родителите осъзнаят реалната опасност от попадането на децата им в трафик, те ще бъдат по-мотивирани да участват в превенцията на това явление.

Правилата за сигурността на децата, които трябва те да знаят са:

- когато решиш да отидеш някъде, се прибирай в уреченото време, а ако нямаш връзка с родителите си, при излизане се обади на близки или съседи;

– винаги избирай не най-краткия, а най-безопасния маршрут, стреми се да вървиш по осветени и открити места, избягвай тъмни алеи и градинки;

– ако непознат ти предлага да ти покаже нещо или те моли да му помогнеш, като обещава да ти плати, откажи му категорично;

– ако ти предложат пробни снимки за филм или участие в конкурс за красота, не се стеснявай да попиташ кога и къде да отидеш с родителите си;

– кажи „не”, ако някой се опита да те докосне по начин, който те плаши и не ти е приятно и не пази това в тайна и го сподели с близък, на когото имаш доверие;

– ако някой направи нещо против твоето желание или иска да те отвлече, викай силно „помощ” или „не искам”.

Във водата

Децата са неудържимо привлечени от водата, но тя може да бъде много опасна за тях. Десетки са удавените деца и младежи всяка година.

Чести са случаите на удавени в басейни деца до петгодишна възраст. По време на тези инциденти, повечето жертви са били контролирани от единия или двамата си родители, но само няколко минути са достатъчни да доведат до фатален край. Три четвърти от децата, които са удавени в градския басейн или по време на почивка, са оставени без наблюдение за по-малко от пет минути. Ключът към предотвратяване на тези трагедии, са мерките за безопасност за деца, които са до басейн, както и непрекъснато наблюдение от родителя.

Следвайте тези съвети:

– Научете децата си да не плуват сами или без надзор от възрастни.

– Децата трябва задължително да носят спасителна жилетка, когато се возят на лодка или водно колело. Поясите и другите приспособления не са заместител на жилетката.

– Гмуркането в неизвестни води може да доведе до мозъчно сътресение или счупен врат.

– Плуване и къпане само в определените за това места

– Без алкохол. Нещастните случаи се увеличават с размера на консумирания алкохол. Непълнолетните момчета са с най-висок риск.

Отговорност и задължение на възрастните е да наблюдават малките, дори докато са в банята. Всяко дете има нужда от контрол, когато плува или играе в или около вода.

За fortisimo.eu – Аделина Николова (novinar.bg)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Ново от Мама + Тате = Аз

    Популярно от Мама + Тате = Аз

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    Още в Мама + Тате = Аз

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates

    Още от Това е лично

    You are here: Home Мама + Тати = Аз Мама + Тати = Аз Научете децата да казват „не” на съмнителни типове

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414