Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Чакай две седмици за книга, която е излязла вчера!?

Е-мейл Печат ПДФ

Чакай две седмици за книга, която е излязла вчера!?Много се зарадвах когато видях как един магазин за обувки се трансформира в кокетна книжарница. Пък и търговският обект не изглежда като част от голяма верига, но може и да е.

Не че имам нещо чак толкова против големите вериги. Те имат своите качества – огромно разнообразие на заглавия и възможност за поръчки на четивата, които не са в наличност. Доминантното положение на „Големите” обаче им позволява често да се правят на тарикати пред клиентите си. А това е излишно и неприятно. Затова бях решил да дам шанс на по-малката книжарница. Преди месец за първи път си купих книга оттам. Поисках да платя с дебитна карта. Да, ама не! ОК, имах пари и в кеш. Истинският проблем бе в това, че обслужването се оказа някак… безлично. Но и това можех да преглътна.

Влизам обаче във въпросната книжарница, за да търся книга, която е пусната в търговската мрежа вчера. Питам директно за заглавието и ми се отговаря „О, щом е излязла вчера, то при нас ще дойде най-рано след две седмици”. Какво?

Абе, хора, във времето на файтоните ли живеете?! Мисля си наум „Ей сега ще се прибера у нас, ще направя он-лайн поръчка в някоя от десетките интернет книжарници и книгата ще е доставена в дома ми на другия ден сутринта”.

Щом предлагаш услуга, то тя трябва да е конкурентна на пазара, който отдавна включва и WWW търговията. После пък се сещам… това ли е единствената книжарница в радиус на 5 мин. пешеходно разстояние? Не. В следващата, естествено, уцелих бингото.

И все пак наистина не можех да повярвам какво ми се случва. Две седмици!? Доставките от Амазон UK идват за два дни. Пък и книжният пазар отдавна е преминал в сферата на бързо оборотните стоки. Седмично излизат десетки заглавия, които щом се изчерпят рядко виждат второ издание. Медиите анонсират добре появата на по-популярните четива, чиито премиери се следят от клиентите.

Вярно, като ми се наложи да използвам услугите на аптека избирам един малък обект, в който ако медикаментите не са от първа необходимост – често ми ги доставят на другия ден. Но в случая това не е проблем, просто защото аптекарката не гледа само да вземе парите ми, а проявява лично отношение. Винаги е готова да даде допълнителна информация за продукта, предлага алтернативни лекарства, които са на по-добри цени и се усмихва широко. Как няма да изчакаш едно денонощие

А въпросната книжарница, освен че ми обявява „ние вървим назад с две седмици” се държи и студено. Продавачките, които застават зад касата, за да се пенсионират там – са явление, което трябваше да си е отишло с прехода. Да, но „бетонираният” обслужващ персонал е навсякъде около нас. Наред с нелепото отношение на продавачите върви и нелепа фирмена политика.

Дали щях да пиша въпросните редове ако мрачната магазинерка от малката книжарница се беше усмихнала и казала: „Все още не сме получили книгата. Искате ли да оставите телефонния си номер, за да ви се обадя като пристигне?” Вероятно щях да откажа, защото наистина няма смисъл да чакам доставката на продукт, който може да бъде намерен 100 метра по-нагоре, но пък този жест на внимание щеше да ме превърне в бъдещ клиент, ако реша да търся заглавие, което отдавна е пуснато на пазара.

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: grandeurprint.asia)

 

0 коментара

    Добавете коментар

    Сподели във Facebook

    Ново от Това е лично

    Реклама

    Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

    ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


    Вход за потребители

    Слушай Форте радио он-лайн

    Хороскоп

    ВиК - Шумен ООД

    В и К - Шумен” ООД

    Още от Това е лично

    Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

    Лично във Facebook

    
    Κατασκευή ιστοσελίδων
    joomla modules templates
    You are here: Home Това е лично Това е лично Чакай две седмици за книга, която е излязла вчера!?

    Приятели

    • Форте радио - силата да бъдеш информиран
    • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
    • Лимонче с лед - блогът на Рошо
    • Българите в Австрия - блогът на списанието
    • Бела - онлайн издание
    • ШУМ.bg - newspaper online
    • Шумен City - Порталът на Шумен
    • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

    Контакти

    Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

    • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
    • Телефон: 088 683 538 6
    • Email:  и
    • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414