Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Не дръжте GSM-а в предния джоб

Е-мейл Печат ПДФ

Не дръжте GSM-а в предния джобДръжте телефоните далеч от джобовете. Това алармира сайтът MobileNews.BG, цитирайки нови брой на „Журнал по андрология“. Възможно е радиочестотните електромагнитни лъчения от мобилните апарати да причиняват безплодие при мъжете.

Откритието е направено от д-р Сандро ла Винера от Университета на Катания. Ученият цитира редица изследвания и заключава, че излагането на радиочестотна електромагнитна радиация понижава концентрацията на сперматозоиди, тяхната способност да се придвижат до яйцеклетката, намалява размера, формата и жизнеността им. Крайният резултат е умерена или по-тежка форма на стерилитет.

Цитираните изследвания са били проведени както с хора, така и с животни. Били са изследвани здрави непушачи доброволци, както и господа, които предпочитат да носят мобилния си телефон в предния джоб. Оказва се, че като цяло излагането на специфичните лъчения има негативен резултат върху семенната течност на участниците.

Подобни са и резултатите при тестове с лабораторни мишки. Гризачите са изложени на 6-часа радиация всеки ден в продължение на 4 месеца. Учените установяват, че се отбелязва спад от 25% в броя жизнени сперматозоиди на животните.

Друго изследване се занимава с ефекта на телефоните върху плодовитостта на зайците. Дългоухите екземпляри, които са били изложени на лъченията на мобилен телефон с честота 800MHz в лабораторни условия за 8 часа всеки ден в рамките на 12 седмици, също регистрират спад в качеството на семенната им течност. След шест седмици от началото на експеримента в близост до телефона те показват понижена концентрация на сперматозоиди, а след още четири седмици спада и способността на сперматозоидите им да атакуват яйцеклетки.

В крайна сметка д-р Сандро ла Винера коментира, че има нужда от още изследвания в областта. MobileNews.BG напомня, че според редица независими здравни организации от цял свят не съществува риск от излагането на радиочестотните електромагнитни лъчения на мобилните телефони. Дали обаче е така?

fortisimo.eu

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Не дръжте GSM-а в предния джоб

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414