Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


Алтернатива 23?

Е-мейл Печат ПДФ

Алтернатива 23?Съществува ли „Алтернатива 23”? Това е един от основните въпроси на българската изборна есен, когато политическото ще се размърда от традиционната сънливост на политическата зима.

Според социолозите тенденциите през последната година бавно се обръщат, насочвайки се към старата формулировка за революционна ситуация. В смисъл, че управляващите все повече не могат да управляват по старому, а управляваните все по-малко искат да живеят по старому. Обръщането е бавно и лениво, но все пак отчетливо.

От друга страна, обръщащата се в зимния си сън мечка не се събужда, а продължава да спи. Социолозите обясняват това с липсата на алтернатива. В смисъл, че мечката вече не й се спи, но усеща, че ако се събуди ще се сблъска пред същата зимна безперспективност. Затова просто се върти в неспокойния си сън.

Управлението в България затъна някъде между политическата воля и политическото умение да се управлява. Затъна между моженето и знаенето.

Преди две години ГЕРБ спечелиха властта с надеждата: „Да докажем, че България може!”. Последваха похвали за проявената политическа воля, след която може да настъпи промяна. След това бавно се наложи разбирането, че България може, но очевидно ГЕРБ – не. Последната трактовка артикулираха от БСП, които упорито ни убеждават, че за разлика от днешните, предишните управляващи знаят как се управлява.

Политиката подели устойчивата образователна формула – „знам и мога”. Днес едните знаят, другите могат, но няма сила на света, която да ги накара да управляват заедно. В резултат – липсва алтернатива.

Идеологическата обърканост на новата предреволюционна ситуация у нас има дълбочината на поколенчески сблъсък. Старите знаят, но не могат. Младите могат, но не знаят. Търси се алтернатива, която да знае и може едновременно. В същото време е хубаво носителят на тази алтернатива да обере месианската претенция, че всичко знае и може, защото вече сме уморени от „спасители”.

Съществува ли алтернатива за изборите на 23 октомври?

Струва ми се, че българската мечка ще се събуди от неспокойния си зимен политически сън, ако има шанса да се запознае с хора, които знаят какво могат!

Дали това не е „Алтернатива 23”!

За fortisimo.eu – Иван Капралов (снимка: ekipnews.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично Алтернатива 23?

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414