Фортисимо

Глобалното село

 

За какво служат монетите

Може и да сте виждали бижута от монети, но едва ли сте подозирали, че металните па�...

 

Мускули и цветя

Сигурно си спомняте за цветната фотосесия на Симона Грошевска. В подобна посока �...

 

Часовникът е органайзър

Показвали сме ви доста иновативни часовници, но Shoulda Woulda Coulda е наистина специален...


След пролетната умора идвала лятната депресия

Е-мейл Печат ПДФ

След пролетната умора идвала лятната депресияХайде сега… лятна депресия?! Ама имало такова нещо, твърдят психолозите. Ако ви е трудно да се адаптирате след отпуската, ако две седмици подред в жегите се чувствате тягостно, то като нищо да ви е покосила точно тя – лятната депресия.

Да, знам… думичката „тягостно” не звучи достатъчно ясно, ето защо ще задълбая още малко в симптоматиката: подтиснато настроение, раздразнителност, липса на апетит и неспокоен сън.

Ако не бяха последните два симптома, щях да реша, че целогодишно и целокупно си стоим в депресия. ОК, сега сериозно, защото и проблемът е сериозен.

Почивките са измислени като средство за отмора и презареждане. Проблемът е в това, че в забързаното ни ежедневие ние трупаме много повече умора от хората преди 20 години, а отпуските общо взето си остават същите. Проблем!

На помощ тук може да дойде нагласата. Човек трябва добре да осъзнава, че отпускарският сезон не е единствената възможност за почивка. Трябва да се възползваме от нея във всеки удобен момент и да дърпаме кабела на нет-а или да изключваме телефона. Да, трудно е като знаеш колко работа те чака. Но пък е факт, че и три живота да имаш – пак няма да свършиш всичко, което искаш или трябва.

Всъщност, трябва да избягваме да гледаме на отпуската като на спасителен остров. Защото след като свърши, разочарованието ще е голямо. Ако не се е развила според очакванията – още повече, а ако се отложи – ще дойде краят на света. Важно е веднага след отпуската да се планира следващия уикенд. Тогава психиката ни ще се настрои, че новата почивка идва само след 5 дни.

За да се преодолее лятната депресия е хубаво да се излиза често на слънце (естествено, не в обедните часове). Всеизвестен факт е, че светлината ни зарежда.

Съзнанието ни се успокоява ако знае, че има конкретен план за действие. Особено след почивката избягвайте халоса. Работете с ясен график на хартия, дори да не ви е проблем да помните делничните ангажименти.

След отпуска е хубаво да направите разместване в офиса. Така съзнанието ви ще се ангажира за известно време с промените и няма да мисли за отминалата почивка със замечтан блян.

Няма по-добър балансьор за човешкото съзнание от спорта. Без значение дали ще е фитнес, плуване или танци. Станете от стола си и се раздвижете. Ако пък не можете да си позволите лукса да спортувате в зала, то използвайте всеки удобен момент да повървите. Тонусът, който ще получите в замяна ще изгони всяка следа от депресия, било тя и лятна.

Психическото натоварване се лекува със спорт, но пък ако сте уморени физически, то помързелувайте пред телевизора или с книга в ръка. Но не се застоявайте твърде много на едно място, защото спокойните разходки също разкарват напрежението в мускулите.

Оказва се, че не е чак от такова значение колко дни ще прекараме на морето и колко ще спим у дома. Пълноценното почиване през почивните дни и спортът, могат да поддържат тонуса ни на работното място през цялата година и да ни държат надалеч от депресии.

Майната на всичко, вече имам план за уикенда ;)

За fortisimo.eu – Стоян Стоянов (снимка: novini-te.com)

 

0 коментара

  Добавете коментар

  Сподели във Facebook

  Ново от Това е лично

  Реклама

  Д-р Стефанова e стоматолог ортодонт с практика в гр. Варна. В кабинета се предлага ортодонтско лечение на неправилно подредени зъби, нарушени съотношения на зъбни дъги и челюсти за деца и възрастни. Поставяне брекети и ортодонтски апарати.

  ЦБА-БЪЛГАРИЯ ООД поставя началото на Верига Супермаркети CBA на 23 юни 2003 година със 86 обекта в 15 града в България. Днес ЦБА България е една от най-големите и най-бързо развиващи се вериги супермаркети за търговия на дребно в нашата страна с повече от 200 обекта в повече от 42 населени места.


  Вход за потребители

  Слушай Форте радио он-лайн

  Хороскоп

  ВиК - Шумен ООД

  В и К - Шумен” ООД

  Още от Това е лично

  Мебелни магазини КЕДЪР - директен внос на кожена мека мебел

  Лично във Facebook

  
  Κατασκευή ιστοσελίδων
  joomla modules templates
  You are here: Home Това е лично Това е лично След пролетната умора идвала лятната депресия

  Приятели

  • Форте радио - силата да бъдеш информиран
  • Филмче.нет - сайт за филми и анимация
  • Лимонче с лед - блогът на Рошо
  • Българите в Австрия - блогът на списанието
  • Бела - онлайн издание
  • ШУМ.bg - newspaper online
  • Шумен City - Порталът на Шумен
  • Ventsislav's blog – блогът на Венци Сотиров

  Контакти

  Fortisimo.eu е проект на „Форте” ЕООД.

  • Адрес: Шумен, бул. „Велики Преслав” 47, ет. 5 
  • Телефон: 088 683 538 6
  • Email:  и
  • Реклама: 054 / 801 414, 0888 202 858, 0887 280 508, Факс: 054 / 801 414